Under veckan har många deltagit i en rikstäckande bojkott mot de stora livsmedelskedjorna, detta i protest mot de stigande priserna. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har exempelvis kaffe, té och kakao blivit 23,5 procent dyrare under det senaste året medan priserna på mjölk ost och ägg gått upp med 10,4 procent.
Under bojkotten verkar en del ha sökt sig till andra butiker än de etablerade kedjorna. Leden Shamoon driver Matbutiken i K-holm på Vingåkersvägen. Han menar att bojkotten mot de stora kedjorna märktes tydligt i butiken redan under början av veckan.
– På tisdagen såg vi att det kom mer kunder än vanligt. Det var mycket nytt folk som vi inte har sett förut. Många var inte vana vid att handla här och frågade efter saker som mjölk. Det tog faktiskt slut under tisdagen eftersom vi inte är vana vid att ha så mycket folk. Vi får leverans på onsdagar, säger han.
Kassörskan Rita Nasser har också märkt av det nya klientelet.
– Vi har mycket halal och sånt men vi har sett fler svenska kunder än vanligt. De tycker att det är roligt med nya saker de inte har sett förut. Våra kunder pratar en del om att det är så dyrt överallt.
Leden Shamoon ställer sig också kritisk till att butikerna, för att klara sig, verkligen behöver höja priserna till den nivå de är på idag.
– Jag har varit i branschen sedan 2014 och det där stämmer inte. De stora kedjorna har förtur i att köpa från leverantörerna och det är stora volymer. Vi handlar med olika avtal, kedjorna har bättre inköpspriser för att de är större, så de borde kunna sänka priserna. De behöver lära sig att det som gynnar folket kommer gynna dem, det är så det ska vara.
Men du säger att ni ändå är billigare, hur kan ni vara det?
– Jag köper efter det behov som finns här och jag behöver inte tjäna miljoner till några aktieägare. Vi är nöjda med det vi får, så vi kan leka lite med priset. Sen lägger importörerna på en del och vi köper mycket direkt från producenter. Vi vill att folk ska kunna äta, jag tänker på dem.
Vissa handlare har fått kritik för sina miljonvinster under året. Tidigare i veckan försvarade Ica-handlaren Magnus Jeppsson Seger vinsterna med att samhället behöver företag som går med vinst och menar att det mesta investeras tillbaka i verksamheten.
Leden Shamoon tycker inte att lösningen på problemet är att bara en butik tar över hela marknaden. Han berättar att flera av hans kunder gärna går mellan olika butiker när de handlar.
– Lidl är billigare på vissa saker och vi är billigare på annat, så de går till båda. Det är bra för alla. Men vi hoppas att de fortsätter komma hit. De kanske har sett nåt som är billigt eller något nytt som de inte är vana vid.
Även Kamal Mahmoud på Superlivs på Hantverkaregatan har märkt av en skillnad under veckan bojkotten har bedrivits.
– Det är fler som kommer hit nu och det är fler svenskar än innan. De pratar om att det är dyrt på andra ställen. Jag tror att de kommer att fortsätta komma hit när de ser priserna på frukt här.
Hur hanterar ni de stigande inköpspriserna?
– Man måste fortsätta tänka på folket. Jag säljer mycket mindre än de stora butikerna och jag kan sänka, så de kan också göra det. De kommer att känna av den här bojkotten.