Ica-handlaren: "De smutskastar hela min yrkeskår"

I veckan startades en landsomspännande bojkott av de stora matvarukedjorna i protest mot stigande priser.
På Ica nära i Katrineholm tar man det hela med ro. 
– Vi kan bara förklara vad som ligger bakom prishöjningarna, säger Ica-handlaren Magnus Jeppsson Seger.

Ica-handlaren Magnus Jeppsson Seger driver Ica nära på Linnévägen i Katrineholm.

Ica-handlaren Magnus Jeppsson Seger driver Ica nära på Linnévägen i Katrineholm.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2025-03-19 03:40

Den senaste tiden har matpriserna diskuterats flitigt. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, steg de genomsnittliga livsmedelspriserna med 1,8 procent i februari. Det är den högsta månadsuppgången på ett år och de varor som har ökat mest i pris är kaffe, smör, sötsaker och mejeriprodukter.

På sociala medier har en rörelse som vill bojkotta de stora livsmedelskedjorna vuxit fram, på grund av prisnivån och uppfattningen om att handlarna fortsätter att ta ut stora vinster. En landsomspännande bojkott inleddes nu under vecka 12, där syftet är att helt undvika att handla på Ica, Coop, Hemköp, Willys, City gross och Lidl.

undefined
Ica nära på Linnévägen i Katrineholm omsatte drygt 75 miljoner kronor under 2024 och gjorde en vinst på 1 254 925 kronor.

En butik som kan komma att påverkas av bojkotten är Ica nära på Linnévägen i Katrineholm. Men handlaren Magnus Jeppsson är inte orolig över vad det kan innebära för butiken.

– Vi har haft det uppe för samtal, men vi gör ingen jättesak av det. Det här är folk som agerar på den information de anser sig ha fått. Var och en är fri att ha sin uppfattning. Vi i branschen sitter med våra bokslut och vet att det är falsarier som sprids, säger han.

Han berättar gärna vad prissättningen beror på för de kunder som frågar och tycker att de flesta tar till sig informationen på ett bra sätt.

– Vi kan bara förklara vad som ligger bakom, till exempel att mejeriprodukterna är dyrare för att det är högre efterfrågan än vad bönderna kan leverera just nu. Och att det är på grund av att dieseln är dyr, och så vidare. Jag är den första att beklaga de höga priserna. Jag måste också handla mat.

undefined
"Vi har inte höjt fullt ut på de höjningar vi har fått av våra leverantörer och vi har hållit tillbaka priserna bättre än de andra nordiska länderna", säger Magnus Jeppsson Seger om kritiken mot prishöjningarna.

I skrivande stund har Facebook-gruppen som uppmanat till bojkotten nästan 3 800 medlemmar. Och även om Magnus Jeppsson Seger inte tror att bojkotten kommer att påverka livsmedelsbutikerna är han kritisk till den folkrörelse som ligger bakom. Han anser att den till stor del bygger på lögner.

– Det finns individer i både media och politikersfären som hävdar att vi höjer mer än vad som är befogat och att vi har maximerat våra vinster under inflationen. Men fakta säger att hela detaljhandeln har backat sina marginaler. Vi har inte höjt fullt ut på de höjningar vi har fått av våra leverantörer och vi har hållit tillbaka priserna bättre än övriga nordiska länder. Jag har lite svårt att ta att man smutskastar hela min yrkeskår.

Får ni stöd också?

– Vi får stöd av de som kan branschen, och i butiken är det inte alls den här dialogen. Vi har lika trevliga kunder som vanligt och vi jobbar hårt för att ge dem vad de vill ha.

undefined
"Företag måste kunna få gå med vinst för att de ska kunna fortsätta", säger Magnus Jeppsson Seger som försvar mot kritiken mot butikens vinster.

Under räkenskapsåret 2024 gjorde Magnus Jeppsson Segers företag ett resultat på över 1,25 miljoner i vinst, vilket är mer än dubbelt så mycket som året innan.

Kan du förstå att folk reagerar när det ser ut att gå rätt bra för er Ica-handlare?

– Självklart, när man tittar på kronor och ören är det mycket pengar. Men jag tycker att det är bättre att sätta det i ett större sammanhang. Vi behöver livskraftiga företag som kan ha anställda, hjulen behöver snurra. Företag måste kunna få gå med vinst för att de ska kunna fortsätta. Sen är det bolagsskatt och olika investeringar och underhåll vi gör löpande, så det här går in i verksamheten.

Detta har hänt

Priserna på matvaror i Sverige har stigit mer än vanligt sedan 2022. Enligt branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel beror ökningen på flera faktorer, varav de viktigaste beskrivs vara:

– Globala kriser som coronapandemin och kriget i Ukraina har lett till ökade kostnader i hela produktionskedjan.

– Extremväder och torka har påverkat skördar i hela världen och pressat upp priserna på råvaror.

– En svag krona vilket har gjort importerade varor dyrare.

– Ökade kostnader för gödsel och foder som har drivit upp priserna på kött, mejeriprodukter och spannmålsbaserade varor.

Källa: Svensk dagligvaruhandel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!