Oskar, 27, bojkottar matvarujättarna: "Dags att sätta stopp"

Efter den senaste tidens höjda matpriser har människor valt att bojkotta stora matvarukedjor under vecka 12. 
I Katrineholm är det flera som valt att delta i bojkotten. En av dessa är Oskar Hansson, 27. 
– Jag vill att butikerna ska reagera och göra en förändring, säger han. 

I Katrineholm är det fler butiker som kunder kommer att bojkotta, i hopp om att priserna ska sänkas. "Det är inte konstigt att det finns missnöjda kunder, när bara mjölken har gått upp mellan 5-7 kronor på ett halvår", säger Oskar Hansson, 27, katrineholmare.

I Katrineholm är det fler butiker som kunder kommer att bojkotta, i hopp om att priserna ska sänkas. "Det är inte konstigt att det finns missnöjda kunder, när bara mjölken har gått upp mellan 5-7 kronor på ett halvår", säger Oskar Hansson, 27, katrineholmare.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2025-03-18 16:40

Enligt Statistiska centralbyrån har priserna på livsmedel stigit med 1,8 procent under februari – i jämförelse med månaden innan. Som ett svar på de höjda matpriserna pågår en bojkott av de stora matvarujättarna under vecka 12. 

I Katrineholm har flera människor valt att följa uppmaningen på sociala medier. En som har valt att bojkotta de stora kedjorna är Oskar Hansson, 27 år. 

– Jag har sett höjningar sedan pandemins start, men de senaste månaderna har det skenat rejält, säger han. 

undefined
Oskar Hansson, 27, Katrineholm är en av de som valt att bojkotta större matbutiker under vecka tolv. "Jag vill försöka hålla i att bojkotta matjättarna så länge jag kan. Under tiden kommer jag att besöka lokala mindre livsbutiker", säger han till tidnignen.

Oskar Hansson bor tillsammans med sin sambo strax utanför Katrineholm. Han arbetar som verkstadsarbetare och har, enligt sig själv, en trygg inkomst. Men ändå är dagens matpriser någonting som han reagerar på.

– Det är inte mig själv jag tänker på i första hand, utan andra, främst pensionärer och studerande som kanske inte har samma ekonomiska förutsättningar. Det är ju massor av pengar som går till mat och har man något slags bidrag som inkomst, då kan det inte finnas mycket pengar kvar till andra utgifter resten av månaden, säger Oskar och fortsätter:

– Alla typer av varor ökar i pris i dag, men mat är något som verkligen alla behöver. Jag tycker bara att det är dags att sätta stopp och försöka få ned matpriserna på något sätt. I och med bojkotten så försöker man ju göra någonting för att bidra, tänker jag.

Vad vill du uppnå genom att bojkotta matbutikerna?

– Jag vill att matpriserna ska gå ner, det är därför jag gör detta. Jag hoppas även att fler är med och att alla försöker hålla i denna bojkott så länge man kan. Om vi fortsätter att handla kommer vi att bidra till att butikerna kan höja priserna ytterligare. Jag vill att butikerna ska reagera och göra en förändring, säger Oskar Hansson. 

undefined
Enligt Statistiska centalbyrån har priserna på sötsaker och glass ökat med 9,4 procent, under det senaste året.

En annan katrineholmare som har reagerat på matpriserna och valt att bojkotta de stora företagen är Nathalie Axelsson, 44. Hon är ensamstående tvåbarnsmamma och sjukskriven, och vill se en förändring av dagens matpriser.

– Jag har valt att bojkotta de stora matjättarna. Det är inte okej att höja priserna så pass mycket som de har gjort. Jag tror inte att de stora företagen magiskt kommer att sänka priserna bara för att personer struntar i att handla under en vecka. Men det här är ett ställningstagande som samhället gör tillsammans, där problemet hamnar i rampljuset. Förhoppningsvis blir det debatt, säger hon. 

undefined
Nathalie Axelsson, 44, Katrineholm, har valt att bojkotta störra matbutiker i Katrineholm. "Jag vill att det ska kännas lite för butikerna, jag hoppas att tillräckligt många går med i detta så att det gör någon slags skillnad. Om inte annat tror jag att det kommer väcka debatt", säger hon.

Har du stött på motstånd från andra människor för att du valt att gå med i bojkotten?

– Ja, det har jag absolut gjort. Jag har hört många som sagt att "det inte kommer göra någon skillnad", eller att de "absolut kommer handla den veckan för att slippa trängas med andra". De personerna kanske är nöjda med dagens matpriser, men det är inte jag. Som ensamstående och sjukskriven är jag van att leva sparsamt. Men jag har ju även märkt att de billigare varorna gått upp i pris, säger Nathalie Axelsson och fortsätter:

– Jag hoppas att alla, efter förmåga, bojkottar de stora matbutikerna. Men sedan har jag full förståelse för de som inte kan göra det. Men gör man ingenting, så kan man heller inte gnälla. 

Detta har hänt

Priserna på matvaror i Sverige har stigit mer än vanligt sedan 2022. Enligt branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel beror ökningen på flera faktorer, varav de viktigaste beskrivs vara:

– Globala kriser som coronapandemin och kriget i Ukraina har lett till ökade kostnader i hela produktionskedjan.

– Extremväder och torka har påverkat skördar i hela världen och pressat upp priserna på råvaror.

– En svag krona vilket har gjort importerade varor dyrare.

– Ökade kostnader för gödsel och foder som har drivit upp priserna på kött, mejeriprodukter och spannmålsbaserade varor.

Källa: Svensk dagligvaruhandel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!