Kommunen borde rädda musikhuset Inferno

Pengaproblem har lett till ungdomarnas motdrag: En heldag med musik.
Men problemet med försvinnande replokaler är större än bara Katrineholm, det är ett problem i hela Sverige.
Regeringen som har lagt ner replokalerna. 

Musikhuset Inferno i Katrineholm är hotat, pengarna räcker inte till.

Musikhuset Inferno i Katrineholm är hotat, pengarna räcker inte till.

Foto: Alice Staaf

Ledarkrönika2025-04-12 08:30
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Historien börjar nästan alltid på samma sätt. Vilket svenskt band eller vilken artist du än kan tänka dig så började det oftast i någon halvsunkig replokal någonstans i Sverige. De har suttit och spelat falskt på en gammal elgitarr. De nedtrampade mattorna dämpade kanske de värsta feltonerna lite grann.

Nu är möjligheten för Katrineholms ungdomar att bli morgondagens storstjärnor hotad, de har inte råd att fortsätta vara kvar i musikhuset Inferno.

Det är kommunen som äger byggnaden där musikhuset huserar. Och det är studieförbunden Sensus och Studiefrämjandet som gemensamt hyr lokalen och står för utrustningen.

undefined
Replokal i Inferno, Katrineholm.

Anledningen till Studieförbundens kärvande ekonomi är de neddragningar som regeringen har gjort på deras budget.

Speciellt illa är det att de nedskärningar som görs slår mot ungas möjlighet att utöva kultur. Att studieförbunden inte längre kommer ha råd att finansiera replokaler är en direkt konsekvens av regeringens politik.

Rättfärdigandet bygger på att man i stället satsar på folkhögskolorna, för att de är närmare kopplade till att komma i jobb. Det är inte dåligt att satsa på folkhögskolorna, men folkbildning är otroligt mycket bredare än bara en arbetsmarknadsåtgärd. Det handlar om att ge människor en möjlighet att bilda sig och växa.

Med lite god vilja borde man dock kunna hitta en lösning på pengaproblemen. Om man inte kan titta på att sänka hyran är ett alternativ att kommunen i stället tar över en del av eller hela finansieringen som studieförbunden tidigare stått för.

Katrineholm är en kommun som har valt att satsa på kulturen, det är extra viktigt i ett läge där stödet minskar från regeringens sida samtidigt som utrymmet för den fria kulturen och föreningslivet krymper. 

Möjligheten för unga att utöva kultur försämras inte heller bara i Katrineholm, utan i hela landet. På många mindre orter är studieförbunden inte bara viktiga för att möjliggöra kulturutövning, de kan också vara en av få tillgängliga mötesplatser.

undefined
Linnea Hjärtberg, 17, är ordförande i den nybildade kulturföreningen.

Ansvaret för att det ska finnas en levande kultur i Katrineholm vilar inte bara på politikerna, det vilar också på alla som bor här. Ungdomarna på Inferno ska anordna en dag med musik för att samla in pengar och informera om musikhusens situation i Sverige.

”Vi vill samla in pengar, men vi kommer inte samla in alla pengar som saknas på en kväll. Syftet är att visa upp vårt hus, så att fler får upp ögonen för det.” Säger kulturföreningen Infernos ordförande Linnea Hjärtberg till Kuriren.

Även om det inte löser alla pengaproblem så borde alla som har möjlighet gå dit och betala ett så högt inträde man känner att man har råd med. Evenemanget hålls lördag 26 april.

Om vi inte vårdar och tar hand om vår kultur försvinner den. Det hade gjort stan fattig. Och det gör dessutom oddsen låga för att ett framtida musikunder ska komma från Katrineholm.