Kärva tider för musikhuset Inferno – efterlyser ekonomisk hjälp

Musikhuset Infernos framtid är hotad. Studieförbundens stora sparkrav gör att man har svårt att driva huset, där ett 30-tal band repar, på egen hand och nu efterlyser man hjälp. "Folk måste förstå att vi är på väg att tappa det", säger Nicklas Jonsson på Studiefrämjandet.

Peter Sjögren och Nicklas Jonsson är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Katrineholm. De har jobbat på Inferno i över tio år och har träffat många musikintresserade ungdomar genom åren. De är övertygade om att deras verksamhet spelar en avgörande roll i ungas psykiska hälsa.

Peter Sjögren och Nicklas Jonsson är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Katrineholm. De har jobbat på Inferno i över tio år och har träffat många musikintresserade ungdomar genom åren. De är övertygade om att deras verksamhet spelar en avgörande roll i ungas psykiska hälsa.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2024-09-15 06:35

I Infernos konsertlokal står Nicklas Jonsson och Peter Sjögren. De berättar att de nyligen flyttat scenen närmare den bakre väggen för att få plats med fler konsertbesökare. Deras förhoppning är att musikhuset ska vara en samlingsplats för katrineholmare i många år till. Men för att det ska bli verklighet behövs mer pengar. 

– Det är väldigt kärva tider för Inferno just nu. Det beror framför allt på nedskurna statsbidrag till studieförbunden. Hyran tillsammans med driftkostnaderna för Inferno ligger på 830 000 kronor om året. Det är mycket pengar för två studieförbund att driva, säger Nicklas Jonsson.

undefined
Nicklas Jonsson hoppas att man på mötet den 17 oktober ska komma fram till en lösning på hur man kan få in mer pengar till Inferno, nu när Studieförbunden tvingas till sparkrav.

Inferno drivs av de två studieförbunden Studiefrämjandet och Sensus. Byggnaden hyr de av Kiab. I huset finns förutom en konsertlokal också runt 40 replokaler, där just nu ett 30-tal band, både ungdomar och äldre, repar.

– Här hänger folk hela tiden. Det är en mötesplats och för många unga är det ett andra hem. Folk måste förstå att vi är på väg att tappa det, säger Nicklas Jonsson.

– Alla har inte den där tryggpunkten hemma. Det vi har här är superviktigt. Ungdomar kommer hit, lär sig musik, träffar folk i stället för att bara fastna i mobilen. Jag tror inte alla fattar hur mycket det här spelar roll för den psykiska hälsan, fyller Peter Sjögren i.

I september förra året meddelade regeringen att man vill sänka statsbidraget till studieförbunden med nästan 30 procent. Flera studieförbund har flaggat för att det kommer innebära sparkrav, med varsel som följd, och att mindre orter kan drabbas hårt. 

– Det kommer påverka Inferno rätt mycket, men exakt hur det kommer påverka vet vi inte. Vi vill göra det bästa för alla i huset, speciellt de unga, och vi ska göra allt vi kan för att det ska bli bra, men verkligheten är att det kostar att bedriva fritidsverksamhet, säger Nicklas Jonsson.

undefined
I korridoren ligger replokalerna på rad. Här kan allmänheten hyra egna replokaler eller hyra utrustade replokaler samt spela in musik i studion. Musikstilarna varierar. Nicklas Jonsson lirar själv country.
undefined
Så här ser en av Infernos replokaler ut.

Även Linda Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Sensus, är orolig för att musikhuset ska försvinna.

– Det är ett stort hus, ett av de finaste musikhusen. Musiker i Katrineholm har det jättebra, men om vi ska fortsätta ha det så här bra så behöver vi hjälp. Det behövs mer pengar, men var ska de komma ifrån?

För flera år sedan fick man bidrag av kommunen, vilket underlättade. Men sedan fritidsgården flyttade till Perrongen har man stått på egna ben, berättar Linda Gustafsson.

– Vi har en bra dialog med kommunpolitikerna, men jag tror vi behöver lyfta frågan ännu mer om varför vi finns och varför vi behövs.

– Att främja gängkultur är vi jättebra på i Sverige, men vi är inte lika bra på att främja musikkultur. Hela samhället står med byxorna vid knävecken och undrar, vad ska vi göra? Men egentligen sitter vi ju på lösningarna. 

undefined
"Musiker i Katrineholm har det jättebra, men om vi ska fortsätta ha det så här bra så behöver vi hjälp", säger Linda Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Sensus i Katrineholm.

Den 17 oktober ska man ha ett möte med alla band i huset.

– Då ska vi försöka komma på idéer om hur vi kan få in pengar till Inferno. Ett förslag är att skapa en förening, och då ansöka om bidrag av kommunen, och söka sponsorer, säger Nicklas Jonsson.

Har ni tänkt höja priset på replokalerna?

– Ja, det är något vi tänkt kolla på, men samtidigt: hur mycket kan man höja avgiften utan att riskera att tappa medlemmar?, säger Linda Gustafsson.

Om tre år går hyreskontraktet ut för Infernohuset. Då måste pengafrågan vara löst. 

– Uppsägningstiden är nio månader så vi har två år på oss. Det ska bli kul att se vad katrineholmarna säger om det här, det blir ett slags vägval i Katrineholms kulturliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!