Ett tiotal akter kommer att uppträda på Infernos scen under lördagen den 26 april. Tre av banden kommer från Stockholm och resten är lokala som vurmar extra mycket för musikhuset med replokaler på Terminalgatan.
– Mellan spelningarna kommer vi från Inferno stå och snacka om vad som händer med musikhusen i Sverige och varför det är så viktigt att de får vara kvar, säger Linnea Hjärtberg, ordförande i Infernos kulturförening.
Konserten håller på nästan hela dagen, från klockan 14 till 23 och det är valfri entré.
– Vi vill samla in pengar, men vi kommer inte samla in alla pengar som saknas på en kväll. Syftet är att visa upp vårt hus, så att fler får upp ögonen för det.
Insomniacs, Bläze, Regel 2, Katrineholms fria rockorkester och Mötesplatsen är några av banden som kommer att spela. Katrineholmaren Peter Lampa, 17, är med i det först- och sistnämnda.
– Jag är exalterad. Jag tror det är ett bra sätt att dra lite uppmärksamhet till Inferno och samtidigt hjälpa oss med de ekonomiska problem vi har. Det var längesen vi hade ett stort evenemang på Inferno så det ska bli kul, säger han.
I höstas skrev tidningen om Infernos ovisa framtid som beror på minskade statsbidrag till studieförbunden. Sensus och Studiefrämjandet, som driver Inferno, vittnade om att de, som det ser ut nu, inte kommer kunna förlänga hyresavtalet för lokalen som går ut om cirka 2,5 år. Det är för dyrt.
– Jag tycker det är så sjukt tråkigt att man väljer att spara in pengar på ungdomarna. Det är ingen lyx att vi ska få spela musik, jag tycker det är vår rätt. Jag hoppas att folk lyssnar på oss och att vi får hjälp, säger Linnea Hjärtberg.
I hela landet brottas musikhusen med ekonomiska svårigheter och flera har lagts ner. Stora namn i musikbranschen som Håkan Hellström, Miss Li, Per Gessle, Lars Winnerbäck och Shellback har höjt sina röster och påtalat studieförbundens viktiga arbete och att replokaler behöver bevaras så att alla, oavsett ekonomisk situation, ska ha möjlighet att utöva musik.
– Man ska ju inte behöva vara stenrik för att kunna spela musik och hyra en lokal. Musiken är inte bara en hobby för det flesta, det är ett liv. Inferno är ett andra hem för många. Musikscenen dör ju om vi låter den dö. Vi kan inte låta den dö, vi måste kämpa för den, säger Linnea Hjärtberg.
Därför har man under våren lagt in extra växel. Linnea Hjärtberg och Peter Lampa har tillsamman med flera andra startat den ideella kulturföreningen Inferno och förutom konserten har man också börjat med söndagsöppet där alla är välkomna för att prova instrument.
Peter Lampa började spela på Inferno för fem år sedan. Han gick på Kulturskolan, men de tjugo minuter långa baslektionerna räckte inte för honom. Han ville spela mer, han ville spela i band. Det var så han fick upp ögonen för Inferno.
Hur viktigt är det för dig att det finns ett musikhus?
– För mig är det livsviktigt. Det är Inferno som gjort att jag kunnat lära mig spela, bildat ett band och fortsätta spela. Det är billiga priser och det finns replokaler att låna vilket hjälper folk att komma igång. Så för både mig och andra är det otroligt betydelsefullt.
Nu hoppas de på en bra publiksiffra.
– Vi har inte varit så bra på att marknadsföra Inferno innan, men nu lägger vi mycket krut på det så vi hoppas det kommer mycket folk.