Lösgodisets högtid – det köper kunderna mest av

Enligt Livsmedelsverket konsumerar vi i snitt runt 15 kilo godis per person varje år.
Påsken är den helg bredvid Halloween där det säljs mest godis och det är speciellt lösviktsgodis som är populärt.
På Ica Cityhallen i Vingåker berättar man om sin senaste kampanj, kundernas godisvanor och vad som egentligen drar upp godispriset.

Ica Cityhallen i Vingåker hade en kampanj i sociala medier i veckan som nästan 100 000 personer har sett. Där fick besökarna möjlighet att välja kilopriset på lösviktsgodis genom att gilla inlägget.

Ica Cityhallen i Vingåker hade en kampanj i sociala medier i veckan som nästan 100 000 personer har sett. Där fick besökarna möjlighet att välja kilopriset på lösviktsgodis genom att gilla inlägget.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2025-04-12 18:16

På Ica Cityhallen i Vingåker är man redo för påsk. Under veckan har de drivit en kampanj i sina sociala medier där de låtit kunderna själva välja lösviktspriset på godis. I ett populärt inlägg förklarade de att kilopriset sjunker ju fler gillamarkeringar inlägget får. Efter att de nått nästan 100 000 besökare bara på Facebook stod det klart att kunderna under denna helg får köpa sitt påskgodis till kampanjens lägsta prisnivå.

Line Gustafsson är marknadsansvarig på Cityhallen och den som ligger bakom kampanjen.

– Det var självklart att vi skulle ha billigare godis till påsken, men jag ville att kunderna skulle få känna att de själva var med och påverkade. Jag kollade lite på hur bra andra inlägg har gått så det inte skulle kännas orimligt. Men det gick mycket bättre än jag trodde, det har verkligen engagerat och det är jättekul, säger hon.

undefined
Line Gustafsson, 22, har jobbat på Ica Cityhallen i fyra år. Hon började strax innan hon fyllde 18 och har jobbat sig upp från att plocka varor och sitta i kassan till att sköta marknadsföring och sociala medier för butiken.

Driftchefen Sebastian Kruse säger att butikens närvaro på sociala medier har blivit mycket bättre sedan Line Gustafsson bad om att få ta över ansvaret.

– Line är otroligt duktig, jag skulle säga att hon har knäckt koden. Innan hon tog över låg det lite utöver våra vanliga sysslor och det blev inte alltid så mycket tid över. Och man behöver hänga med i det tempot som finns på sociala medier. Vi försöker att nå ut på ett bra sätt digitalt och Line är grym på det här kreativa, säger han och Line lägger till.

– Jag gillar när det finns en röd tråd, men provar också gärna nya saker. Jag tittar mycket på vad andra gör och försöker att tänka på samma sätt.

undefined
Sebastian Kruse, driftchef, och Line Gustafsson, marknadsansvarig på Ica Cityhallen i Vingåker.

Om det inte redan var tydligt säger Sebastian Kruse det rakt ut: svenskarna älskar verkligen sitt lösgodis.

– Vi gick knappt ens ner i försäljning under pandemin när man inte skulle gå ut i onödan, minns han.

Vilket godis säljer bäst?

– Mycket av det inpackade godiset går bra och choklad som Cloetta och Marabou. Sen har vi de här Bubs som blev väldigt stora i USA förra året och såklart Bubbliz-flaskorna, säger han.

undefined
Den svenska godistillverkaren Bubs fick ett rejält uppsving i försäljningen under förra året när deras banankola blev oväntat populär i USA.
undefined
Gelégodiset Bubbliz, eller Fizzy pop, är en kär favorit i Vingåkersbornas godispåsar.
undefined
Inpackat godis som choklad säljer alltid bra, enligt personalen på Cityhallen.

Tillsammans med mycket annat i samhället har även godispriserna ökat. Enligt Sebastian Kruse är det chokladen som i mångt och mycket styr priset på lösviktsgodis.

– Priset baseras på vad vi köper in mest av och på godishyllorna är det kakaon som driver upp priset. Vi får höra att skördarna är dåliga och att frakten har blivit dyr.

Under vecka 12 valde många att bojkotta stora livsmedelskedjor som Ica i protest mot de stigande priserna. På Cityhallen i Vingåker säger man att den veckan inte stack ut så mycket i efterhand.

– Jag har inte upplevt att det har slagit så hårt, vi fick nog ingen fråga om det under veckan heller. Men jag förstår att man vill göra något, vi påverkas också av höjda kostnader och gör vårt bästa för att vara så attraktiva som möjligt med de förutsättningar vi har.

undefined
10-åriga Niklas Bergstrand älskar sura godisar som får ansiktet att dra ihop sig.

I butiken är det full rulle under lördagen. Människor i alla åldrar samsas vid godishyllorna och en av dem är snart 7-åriga Madicken som är på jakt efter geléhallon.

– Det är min favorit, jag gillar inte de sura så mycket, säger hon medan Niklas Bergstrand, 10 år, är av motsatt åsikt:

– Min favorit är hallonshots, jag älskar surt! Jag har faktiskt ätit Sveriges suraste godis på ett kalas en gång. Det är roligt att gå runt och leta påskägg, förra året gjorde mamma och pappa gåtor och ledtrådar som man fick lösa, det var jättekul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!