Stina Wollters kritik – i stora konstbråket: "Inte deras jobb"

Kulturnämndens beslut möts av kritik.
Stina Wollters utställningar tas som goda exempel av nämnden, men hon står inte bakom politikens agerande.
– Konst och kultur är nödvändigt som ett öppet fönster i ett samhälle, om det inte hålls öppet blir det unket och instängt, skriver Stina Wollter.

Kulturnämndens senaste beslut medför kritik från tidigare anställda och från konstnären Stina Wollter, vars utställningar tog upp som exempel av nämnden.

Kulturnämndens senaste beslut medför kritik från tidigare anställda och från konstnären Stina Wollter, vars utställningar tog upp som exempel av nämnden.

Foto: Arkivbilder

Kulturpolitik2025-03-14 16:44

I februari beslutade Kulturnämnden i Katrineholm om ändringar för konsthallen Kulturhuset Ängelns uppdrag och verksamhet. De vill ställa krav på vad två utställningarna om året bör ha för innehåll.

En utställning om året för barn, gärna med pedagogiskt innehåll, och en mer lättillgänglig utställning för de som nämnden anser "inte är vana vid att betrakta konst och inte kan tolka mer svårtillgängliga konstuttryck". Syftet är att locka nya målgrupper. Som exempel på utställningar med bred publik nämns bland annat hantverk, motoranknuten konst och den folkkära konstnären Stina Wollter. 

Besluten uppmärksammades av tre tidigare anställda på Katrineholms kulturförvaltning. De riktar nu kritik mot nämnden för att bland annat inte ha efterfrågat en utförlig analys av besökarsiffrorna vid konsthallen innan de fattat ett beslut. Nämnden ska inte heller ha tagit hänsyn till kulturpolitikens princip om en armslängd avstånd, som syftar på att konsten bör skyddas från politisk styrning. Kritikerna menar också att besluten speglar en bristande tilltro för medborgarnas förmåga att själva ta till sig konst och att den nu anpassas utifrån politiska uppfattningar.

undefined
Biblioteket, Kulturhuset Ängeln, i Katrineholm.

Även konstnären, och det goda exemplet, Stina Wollter kritiserar beslutet. Hon menar att den politiska diskussionen bör handla om verksamheten runt utställningen, inte kring konsten som ställs ut. 

– Där ska diskussionen hållas. Det är politikernas jobb, inte att bestämma vad som ska visas på konsthallar. Konst och kultur är nödvändiga som ett öppet fönster i ett samhälle, om det inte hålls öppet, blir det unket och instängt, skriver Stina Wollter till Kuriren. 

Hon anser att själva idén om att konstbevakare måste uppfylla särskilda kriterier för att komma in till kultur och konst, är vad som hindrar människor.

– Det är trösklarna och var de uppstår och hur de växer sig höga, som är problemet, inte vad som visas, skriver Stina Wollter.

undefined
Tidigare konstutställning på Kulturhuset Ängeln.

Cecilia Björk (S), ordförande för kulturnämnden, menar att syftet med beslutet inte är att påverka utställningarnas innehåll.

– Vi prioriterar barn och unga, som är kommunens policy. För min del är det här beslutet inte särskilt dramatiskt och påverkar inte vilka utställningar det ska vara, utan bara att de ska riktas mot målgruppen.

Beslutet ska enligt henne vara en utveckling av konsthallen och en satsning på en yngre och bredare målgrupp. Hon menar att de följt konsthallens siffror inför beslutet.

– Vi har analyserat besökssiffror i både halv- och helårsrapporter, vi tittar ständigt på det.

Om kritiken om bristande tilltro till medborgarnas förmåga att ta till sig konst svarade hon:

– Jag kan inte recensera vad andra tycker att det här besluten speglar. Jag kan bara konstatera att det inte är fler och fler katrineholmare som tar del av konstutbudet, säger Cecilia Björk.

Hon respekterar åsikterna kring beslutet och hoppas att fler ska upptäcka konsthallen.        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!