Måndagen den 8 april förra året. Klockan har precis slagit 18.26 när räddningstjänsten larmas om att det brinner i en byggnad i Värmbols industriområde. Ingen har en aning om vad som väntar. På väg dit noterar brandmännen den mörka rökpelaren på himlen.
– Man förstår att det brinner för fullt. Frågan är bara vad som brinner. Man hinner tänka: "Är folk i fara?", "Behöver vi rädda någons liv?" Det är prio ett, sade Daniel Rosenlund, insatsledare, i en intervju med Katrineholms-Kuriren i augusti förra året.
Nu har det gått ett år sedan den förödande branden, där många förlorade sina ägodelar. Ingen kom dock till skada. I höstas uttalade sig räddningstjänsten om att branden hade startat i den batterisorteringsmaskin som fanns i den 7 500 kvadratmeter stora lagerlokalen.
– Det är ingen hemlighet att branden startade där, men man utreder varför det hände. Det var ägaren som upptäckte att det var så, sade Marcus Asplund, funktionschef på Västra Sörmlands räddningstjänst, till tidningen så sent som i oktober.
Räddningstjänsten utredde aldrig brandorsaken, utan det blev försäkringsbolagens och polisens huvudbry. Polisens utredning är ännu inte klar och förundersökningsledaren Marie Hofgren vill inte kommentera utredningsläget just nu.
– Jag tycker att polisen skulle hanterat det snabbare, men de har väl mycket annat att göra, säger Magnus Österberg, fastighetschef på Katrineholms industrihus AB, Kiab, som äger lokalerna i Värmbols industriområde.
Han var och spelade padel med sin fru när beskedet kom. Det var bara att kasta sig in i bilen och köra rakaste vägen till Värmbol. På plats konstaterade han att det var det värsta han sett och fick bistå räddningstjänsten med att förklara hur byggnaden var konstruerad.
Det var Stentorps service som hyrde in sig i lokalen. Där förvarades bland annat de röda lådor som används för batteriinsamling på återvinningsstationer. Företaget hyrde också ut delar av lokalen i andra hand, bland annat till NG metall, som återvinner elektronik.
Enligt Magnus Österberg var det NG metalls batterisorteringsmaskin som av någon anledning fattade eld. Han hade inte fått någon information från Stentorps service om att återvinningsföretaget hyrde en del av byggnaden.
– Jag tycker jättebra om Stentorps service, för ett sådant företag växer inte på träden. Men naturligtvis är det olyckligt att vi inte fick veta att det hanterades brandfarligt material i byggnaden. Det skulle man ha berättat för oss, säger Magnus Österberg.
Efter branden tog Stentorps service över Bytestorgets gamla lokaler i Värmbol. Från början var planen att den nedbrunna lagerlokalen skulle byggas upp på nytt, men så blir det inte. Kommunen vill i framtiden förvandla industriområdet till ett nytt bostadsområde.
– I översiktsplanen för 2050 har man lyft fram att man vill bygga bostäder där. Så de har nekat oss bygglov. Den branddrabbade byggnaden är riven och just nu används marken som uppställningsplats för bland annat containrar, säger Magnus Österberg.
I början av mars fick kommunens miljöavdelning svar på de markprover som togs efter branden. Miljöchefen Eva Frykman skriver i ett mejl att provsvaren "mycket glädjande" visar att marken under asfalten inte är förorenad och att asfalten har utgjort ett tätande skikt.
"Sannolikt har åtgärderna som vidtogs i ett tidigt skede med uppsamling av all aska och rening av allt dagvatten från området bidragit till att marken inte förorenats", skriver Eva Frykman vidare.
Stentorps service har avböjt att kommentera branden, men bekräftar att NG metall hyrde in sig i lokalen. Kuriren har sökt NG metall.