I veckan skrev tidningen om Gabriella Irebjer Rossettis lilla hönsflock i Julita. De 18 Hedemorahönsen i sin 45 kvadratmeter stora hönsgård skulle inte kunna bli fler, om Jordbruksverkets förslag till nya regler för sällskapsdjur skulle gå igenom. Det samtidigt som äggindustrins regler om max nio hönor per kvadratmeter inte påverkades alls.
I sociala medier uttryckte många kritik mot förslagen om nya utrymmen, som omfattade många sällskapsdjur. Kaniner skulle exempelvis ha minst tio kvadratmeter yta att bo på, vilket skulle innebära att inte ens hästboxar skulle räcka. Marsvin, som väger omkring ett kilo, skulle ha rätt till tre kvadratmeter yta, samtidigt som nötkreatur på över 600 kilo har rätt till 3,4 kvadratmeter.
"Jag är inte emot att förbättra och skärpa reglerna för djuren, men det finns ingen rimlighet i detta. Det är jättebra att öka minimimåtten, jag har sett burar till salu som är alldeles för små. Jag reagerar på att man gör sådan skillnad på höns och höns. De allra flesta höns i Sverige finns i industrin. Men de här reglerna slår bara mot de småskaliga hönsflockarna, där hönsen redan har det bra", sa Gabriella Irebjer Rossetti i tidningen.
På torsdagseftermiddagen meddelade Jordbruksverket att man tar "omtag": "Reaktionerna blev mycket större än vi förväntade oss och förslaget har också skapat oro och ilska. Det ger inga bra förutsättningar att komma vidare. Vi drar därför tillbaka förslaget för att skapa bättre förutsättningar. Vi gör nu ett omtag för att hitta former för ännu mer samråd och dialog med berörda organisationer och föreningar innan vi kan presentera ett nytt förslag. I det fortsatta arbetet kommer vi att ta med de synpunkter vi hittills fått", skriver verket på sin hemsida.
Gabriella Irebjer Rossetti kommenterar omtaget:
– Jag tycker att det är bra att de tagit till sig av kritiken och gör ett omtag. Jag hoppas att de kommer med ett nytt, genomarbetat förslag där de har tagit hänsyn till relevant forskning och synpunkter från fler berörda intressenter. Jag hoppas på förbättringar för djurvälfärden, för det behövs. Men det nya regelverket behöver vara mer genomarbetat och inte omöjliggöra småskalig djurhållning för självhushållning.
En annan som hörde av sig till tidningen med reaktioner var Ewa Callhammar (L). Hon är också glad att förslaget dragits tillbaka.
– Jättebra! Det här var inte genomtänkt och inte genomarbetat. Jag hoppas att man tänker över nästa förslag, så att man kan ha en kanin i en lägenhet till exempel och en liten hönsflock, att det blir mer normalt. Sedan kanske många mått är för små idag, men det måste vara hanterbart.
Christina Nordin är generaldirektör för Jordbruksverket. Hon säger att verkets syfte med förslagen var att de skulle fungera som samrådsremisser, just för att få åsikter och reaktioner.
– Vi hade väntat oss reaktioner, men inte de här starka reaktionerna. Vi kan se nu att vi borde ha haft ännu mer samråd, diskussioner, dialoger, med fler än vad vi haft. Det drar vi lärdom av. Remisser är till för att få input innan man går vidare.
Allmänheten kan, säger hon, ha sett förslagen som "färdiga", på ett sätt som inte var tanken.
– Men det har också varit upprördhet över vissa förslag. Det är otroligt viktigt att vi som myndighet lyssnar. Vi måste också ha modet att ändra oss.
Mest är det marsvins-, kanin- och hönsägare som hört av sig, berättar hon.
Kritiken har också handlat om att exempelvis svenska lanthönsklubben och rasfjäderfäföreningen inte har varit med i förarbetet till förslagen.
– Vi måste ha dialog med alla. Vi kommer verkligen att titta nu för att säkerställa att vi involverar alla som behöver involveras.
Många har också varit positiva, säger Christina Nordin, och många tycker att reglerna behöver moderniseras.
– Reglerna är nästan 30 år gamla och det har kommit både ny forskning och ny djurskyddslagstiftning. Vi behöver se över reglerna, men vi måste också få acceptans, lyssna och bygga förtroende.