2022 flyttade Gabriella Irebjer Rossetti och hennes familj från stan till en gård på landet i Julita.
– Längtan var höns. Jag har alltid velat ha höns, hela livet, säger hon.
Ett tidigare oinrett uthus inreddes, isolerades och byggdes till med en 45 kvadratmeter stor hönsgård, där nu de 18 Hedemorahönsen pickar, går in och ut ur huset och kacklar högt för att annonsera nylagda ägg.
För tillfället råder restriktioner på grund av fågelinfluensan och hönsen får inte gå ute helt fritt, men när influensavågen lagt sig och familjen är hemma kan hönsen promenera fritt på hela gården.
Gabriella Irebjer Rossettis hönsgård klarar även de nya reglerna, om de blir verklighet. Men hon kommer inte att kunna skaffa fler höns än hon har i dag. Hon tycker att det är märkligt att förslaget till nya regler inte tar upp förhållanden hos de stora hönserierna, där fåglarna kan vara upp till nio stycken per kvadratmeter. Förslaget handlar bara om höns som hålls som "hobby och sällskap".
För höns i småskalig produktion innebär förslagen att höns upp till 25 cm längd ska ha fyra kvadratmeter yta inomhus per djur och tio kvadrat utomhus. Minsta yta vid grupphållning är 0,5 kvadrat inne, om hönan eller tuppen är under 25 cm lång.
– Jag reagerar på att man gör sådan skillnad på höns och höns. De allra flesta höns i Sverige finns i industrin. Men de här reglerna slår bara mot de småskaliga hönsflockarna, där hönsen redan har det bra.
Hon tänker bland annat på Sveriges livsmedelsberedskap.
– Jordbruksverket motiverar att industrin inte får nya regler, med hänsyn till samhällsekonomin. Men det tar man inte hänsyn till om man slår ut alla de små besättningarna. Vi ser äggbrist redan nu i fredstid, vid sjukdomar får man avliva miljontals höns. Då behövs de små flockarna mer än någonsin.
Hon tycker att förslaget verkar ogenomtänkt.
– Det är svårtolkat. Hur mäter man hönsen till exempel? Vad är hobby? Svaret som ges är: När man inte har hönsen som huvudsaklig försörjning. Men vem har en mindre hönsflock som huvudsaklig försörjning? Jag tror att förtroendet för myndigheten urholkas när man tar fram så här ogenomtänkta förslag.
Från hönshuset hörs kackel och Gabriella Irebjer Rosetti tittar till värpredena.
– Jag är inte emot att förbättra och skärpa reglerna för djuren, men det finns ingen rimlighet i detta. Det är jättebra att öka minimimåtten, jag har sett burar till salu som är alldeles för små. Men de allra flesta som har några höns vill att de ska ha det bra, säger hon.
Detta är första delen av flera om Jordbruksverkets förslag. I en senare artikel kommer Jordbruksverket få bemöta kritiken.