Inför säsongsstarten – här är nyheterna på Julita gård

Nu börjar nedräkningen inför årets premiär på Julita gård och säsongen innehåller allt från en ny balansbana för barn till trädgårdsdag med Farbror grön. 
Nystart blir det för Näshultakrögarna som öppnar 1472 café & bistro på området.
– Det blir som en 78 dagar lång festival, säger Thomas Holm.


Jens Lord och Thomas Holm ska driva kafé och bistro på Julita gård tillsammans med Maria Kruhsberg.  Med på bilden är även Jonatan Lord, som ska sommarjobba.

Jens Lord och Thomas Holm ska driva kafé och bistro på Julita gård tillsammans med Maria Kruhsberg. Med på bilden är även Jonatan Lord, som ska sommarjobba.

Foto: Emma Eriksson

Julita2025-05-18 17:23

Försommargrönskan är överdådig och de gamla äppelträden i parken tronar i en kaskad av skir vit blom. Även om vinden från Öljaren blåser kall, lyser solens strålar generöst över en grupp pensionärer som just packat upp sin förmiddagspicknick. 

Försommargrönskan på Julita gård är skir och löftesrik.
Försommargrönskan på Julita gård är skir och löftesrik.
Försommargrönskan på Julita gård är skir och löftesrik.
Försommargrönskan på Julita gård är skir och löftesrik.

På Julita gård ligger sommarsäsongen i startblocken. För Näshultakrögarna Thomas Holm, Jens Lord och Maria Kruhsberg som tagit över Biby café har det inneburit allt från att bygga kökstält till att trilla 1000 pannbiffar. 

– Det blir en lite annorlunda sommar då värdshuset inte har någon krögare i år. Vi fick möjlighet att testa ett nytt koncept och kommer att öppna 1472 café & bistro och även ha en glassvagn vid orangeriet. Vi ser det här som ett sommaräventyr och har tagit ledig för att kunna jobba, berättar Jens Lord och skrattar. 

– Ja, det blir som en 78 dagar lång festival, inflikar Thomas Holm, som är bördig från Ättersta.

De berättar att det mesta är klart inför premiären och på uppstuds provkörde de köket under Jordbrukets dag.

– Vi bjöd in nära och kära, men trodde inte att det skulle komma så många som det gjorde. Det var som dimman i Lützen med oset i kökstältet och det var väldigt bra träning för oss att se hur det funkar med disk, logistik och kassasystem, konstaterar Jens Lord.

I det tolv kvadrat stora tältköket ska Thomas Holm och Jens Lord brassa allt från pizza till burgare.
I det tolv kvadrat stora tältköket ska Thomas Holm och Jens Lord brassa allt från pizza till burgare.
Via kaféfönstret kopplas det nya restaurangtältet ihop. Jens Lord berättar att disken kommer att köras till värdshuset, där de även har tillgång till förråd, kylar och frysar.
Via kaféfönstret kopplas det nya restaurangtältet ihop. Jens Lord berättar att disken kommer att köras till värdshuset, där de även har tillgång till förråd, kylar och frysar.
Jens Lord och Thomas Holm ska driva kafé och bistro på Julita gård tillsammans med Maria Kruhsberg.
Jens Lord och Thomas Holm ska driva kafé och bistro på Julita gård tillsammans med Maria Kruhsberg.
Biby kaffestuga förvandlas till 1472 café & bistro i år och ett kökstält har dockats till huvudbyggnaden.
Biby kaffestuga förvandlas till 1472 café & bistro i år och ett kökstält har dockats till huvudbyggnaden.

Förutom att ta emot fika- och matgäster under Julita gårds öppettider, är tanken att det även ska kunna bli morgon- och kvällsevenemang som frukostbuffé och musikquiz.

– Vi vill involvera det lokala och har redan haft möte med sockenrådet i Julita, säger Jens Lord. 

På museiområdet har det dykt upp en del nytt sen sist och så även i evenemangskalendern. Pelargondagen den 24 maj blir säsongens första evenemang och den följs av en hantverks- och byggnadsvårdsdag.

– I nuläget har vi 38 utställare inbokade och det blir allt från tegelslagare till tjärkokare och en workshop i schablonmåleri, berättar Sofia Hiller, som är pressansvarig på Nordiska museet.

För den återkommande besökaren finns en överraskning på lut i Stora huset, där gårdens traditionella målare Kristoffer Strömberg har restaurerat bland annat det gamla varmhållningsköket.

Kristoffer Strömberg är traditionell målare på Julita gård och under tre års tid har han arbetat med att restaurera nedre våningen i Stora huset på Julita gård.
Kristoffer Strömberg är traditionell målare på Julita gård och under tre års tid har han arbetat med att restaurera nedre våningen i Stora huset på Julita gård.
Serveringsgången till varmhållningsköket har varsamt restaurerats tillbaka till tidigt 1900-tal.
Serveringsgången till varmhållningsköket har varsamt restaurerats tillbaka till tidigt 1900-tal.
Den 7 juni arrangeras en hantverks- och byggnadsvårdsdag här på Skansenområdet.
Den 7 juni arrangeras en hantverks- och byggnadsvårdsdag här på Skansenområdet.

Den 23 augusti introduceras ett nytt evenemang, en trädgårdsdag med workshops.

– Odlarprofilen Farbror grön, Johannes Wätterbäck, kommer hit och berättar om vinterodling och det blir en workshop i blomsterbinderi, avslöjar Hiller. 

En annan nyhet för trädgårdsintresserade är att köksträdgården, som sett likadan ut sedan mitten av 1800-talet, ska få en ny provodling.

– Vi ska skapa tre olika sorters potager där grönsaker och blommor samodlas, förklarar Susanne Yderbo, som är enhetschef för Nordiska museets parker och trädgårdar.

Susanne Yderbo är enhetschef för Nordiska museets parker och trädgårdar. I år ska tre potager provodlas på Julita gård, en odling där grönsaker och blomster samsas.
Susanne Yderbo är enhetschef för Nordiska museets parker och trädgårdar. I år ska tre potager provodlas på Julita gård, en odling där grönsaker och blomster samsas.
I orangeriet står pelargonsticklingar i väntan på säsongspremiär och pelargondag.
I orangeriet står pelargonsticklingar i väntan på säsongspremiär och pelargondag.

Den 5 juli länkas godsen Julita gård och Fogelstad samman, då väcks 1920- och -30-talen till liv igen med vandringsteater om allt från Kvinnliga medborgarskolan och starten för museibygget på Julita gård.

För barnfamiljer har lekområdet utomhus bredvid Pettsongården fått en ny aktivitet.

– Området växer successivt och årets nyhet är en balansbana ut till utmarken, berättar Moa Pettersson som är publikkoordinator. 

Publikkoordinator Moa Pettersson i lekområdets handelsbod.
Publikkoordinator Moa Pettersson i lekområdets handelsbod.
Moa Pettersson visar den nya balansbanan.
Moa Pettersson visar den nya balansbanan.
Att länka till dåtid är viktigt och matsalen i Stora huset kommer att dukas upp utifrån gamla foton. Det visar Moa Pettersson, som är publikkoordinator på Julita gård.
Att länka till dåtid är viktigt och matsalen i Stora huset kommer att dukas upp utifrån gamla foton. Det visar Moa Pettersson, som är publikkoordinator på Julita gård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!