Klart: Nya krögare på Julita gård i sommar

Värdshuset står tomt den här säsongen, men gästerna på Julita gård kommer inte att behöva gå hungriga och törstiga. 
Det ska två lokala företag från Näshulta se till när de gästspelar under sommaren.

Näshultakrögarna Thomas Holm Jens Lord och Maria Kruhsberg.

Näshultakrögarna Thomas Holm Jens Lord och Maria Kruhsberg.

Foto: Joakim Serrander (arkiv)

Julita2025-04-03 13:06

I början av året kunde Kuriren avslöja att stjärnkrögaren Tommy Myllymäki hade sagts upp från sitt arrendeavtal efter 17 år på Julita gård. Sen dess har frågan om eventuell efterträdare hängt i luften.

Nu står det klart at det inte blir någon verksamhet i värdshuset den här säsongen. Istället skrev Nordiska museet avtal i måndags för en café- och bistroverksamhet samt glassbar som kommer att gästspela under sommaren.

Det rör sig om två lokala företag från Näshulta som går samman: 1472 Fahrenheit och Köket på Jägersnäs slås tillfälligt ihop. Bakom dem står entreprenörerna Maria Kruhsberg och Jens Lord från Näshulta och Thomas Holm från Nyköping. 

– Vi bestämde oss för att slå våra påsar ihop i det här projektet och köra Jägernäs och 1472 tillsammans i sommar, förklarar Thomas Holm.

Tankarna på Julita gård har funnits med sedan han och Jens Lord serverade napolitanska pizza från sin foodtruck under äppeldagarna i fjol. 

– När vi förstod att det inte skulle vara någon krögare och att kaféet stod ledigt började våra tankar gå igång. Det har gått ganska fort från idé tills att vi landade ett avtal i måndags. Vi har haft god dialog både med gänget på Julita gård och staben på Nordiska museet i Stockholm. Det här blir ett gästspel under sommaren medan Nordiska tittar på en långsiktig lösning, förklarar Jens Lord.

Han berättar att foodtrucken kommer att göras om till en glassvagn som ska stå uppställd utanför orangeriet i parken. 

Kaffestugan Biby, ett stenkast från entrén, kommer att kompletteras med ett tält på ena gaveln som ansluter till kaféets kök.

– Där kommer vi att ha våra pizzaugnar och fritöser och det blir en bra lösning med ett kökstält. Kaféet får en bistrodel och vi kommer att servera dagens rätt, napolitansk pizza och hamburgare. Det här kommer att bli ett jättebra alternativ för att kunna servera mat till busslaster och gäster, berättar Jens Lord.

En sak är säker och det är att lokala råvaror kommer att stå i fokus för trion. 

– Vi är väldigt aktiva inom Sörmlands matkluster och så långt det går vill vi jobba med våra lokala producenter.

Däremot kommer inte bistron att servera någon alkohol.

– Det är ett aktivt val, då vi inte tycker att det passar in dagtid. Istället blir det ett alkoholfritt sortiment.

Deras kafé- och bistroverksamheten ligger inne på museiområdet och det innebär att det bara är besökare som löst entré som kommer kunna gästa dem under Julita gårds öppettider. Däremot kommer det finnas goda chanser för den som vill fika och äta efter klockan 17.00.

– Vi vill ha en hel del evenemangskvällar, eftersom vi brinner för det lokala och vill erbjuda aktiviteter även efter Julita gårds öppettider.

Nu börjar nedräkningen och det intensiva arbetet med att få allt på plats i tid till premiären den 24 maj.  

– Vi är så glada för det här, det kommer att bli jätteroligt, säger en entusiastisk Jens Lord.

I videoklippet nedan möter du honom och Thomas Holm inför deras pizzavagnspremiär 2022.                                                                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!