Träsmak i glasen när mästaren hällde upp

Vad har ett skotskt maltdestillat att göra med Sörmlands matklusters aptitrunda? En tunnbindarmästare i västra länets utkant har svaret.

Tunnbindarmästaren Johan Thorslund bjöd på både aha-upplevelser och whisky av skotskt ursprung.

Tunnbindarmästaren Johan Thorslund bjöd på både aha-upplevelser och whisky av skotskt ursprung.

Foto: Henrik Wising

Högsjö2020-09-13 12:43

För tionde hösten i rad var det i helgen åter dags att finsmaka sig genom länets matlandskap.

Ett 50-tal företag öppnade sina verksamheter när Sörmlands matkluster bjöd in till matproducenter, kaféer, närodlingar och försäljningsbodar.

Och till en helt ny katt bland klustrets hermeliner: Thorslundkagge i Högsjö.

Där tillverkas intet för läckergommar att stoppa i magen. Men det hantverksburna företagets produkter kan med fördel användas till både servering och lagring av – ädla drycker.

Tunnor, företrädesvis av svensk ek.

Under helgen kunde sålunda Aptitrundans deltagare för första gången också rita in Högsjö på kartan. I Thorslundkagges fabrik i samhällets utkant, kunde tunnbindningens konst upplevas både live och ur ett historiskt perspektiv i museet Ekliggarnas sal.

Små tunnor och stora fat fanns till försäljning, för dagen flankerade av höst- och vinterblomster från Strandvik blommors pop up-butik. Tunnbindarmästaren Johan Thorslund guidade genom tunnproduktionen, men gjorde mer än så: han bjöd också på åtta glas whisky.

Whiskyprovningens deltagare fick åtta chanser att gissa rätt på tunnornas volym, rostning och spritens lagringstid.
Whiskyprovningens deltagare fick åtta chanser att gissa rätt på tunnornas volym, rostning och spritens lagringstid.

Det skedde ett stycke bort från fabriken, i Högsjös värdshus Ditt skafferi. De föranmälda deltagarna fick där uppleva ännu en av Thorslundkagges sedan tidigare väl beprövade whiskyprovningar.

Och då är det egentligen inte vätskan i glasen som står i centrum, förklarade Thorslund.

– Det här är en provning ur mitt perspektiv som tunnbindare. Därför är det trätunnor vi provar – inte whisky, sa han när provsmakarna satt sig till bords.

– Vi ska prova olika storlekar på fat, olika rostningsgrad på tunnorna och olika lagringstider. Märker ni ingen skillnad, ja då är huvuddelen av vår produktion helt meningslös.

Skratt.

Sålunda: spriten i de åtta glasen kom från ett och samma skotska destillat. Men varje glas hade sin unika smak och karaktär, beroende på hur länge whiskyn lagrats i de olika slags ektunnor företaget tillverkar.

Det första glaset avsmakades under andäktig tystnad. Väl vid det femte, sjätte hade ljudnivån stegrats lika många snäpp.

Gissningarna haglade: en femåring? Tolvåring? Lagrad i 225-literstunna? Mediumrostad? Lite extra kommunalt Vingåkersvatten som tillsatts?

– Då tror du fel, var oftast tunnbindarmästarens svar innan han leende levererade den ena aha-upplevelsen efter den andra.

Samtliga var, ur provsmakarnas perspektiv, värda en skål.

Karta: Thorslundkagge AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!