Jag tror jag är medveten – ändå blir jag lurad

Second hand-marknaden svämmar över av ultra fast fashion, där plagg från Shein och Temu knappt hinner användas innan de kasseras.
Nu avråds butiker från att ta emot plaggen, men inflödet är svårt att stoppa.
Utan tydligare regler och skarpare konsumentskydd riskerar vi att drunkna i slit och släng-mode.

E-handelsjättarna Temu och Shein.

E-handelsjättarna Temu och Shein.

Foto: Richard Drew

Krönika2025-03-03 06:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag köar framför Postnords utlämningslucka. Paketet jag får i famnen väger inte mycket och ska enligt uppgift innehålla ett designerplagg som tillverkats i Europa. Hemma väntar släktingar, redo att spela in en unboxingvideo på hallmattan. Plagget har använts av någon annan, kanske av flera andra. Det saknar nylukt och krispiga färger, men bär redan på en historia.

Efter att ha ruttnat på konsumtionshetsen arrangerade jag och en vän publika klädbytarträffar. Till vår popupbutik i Gallerian i Stockholm fick man ta med sig max tre plagg och ta hem lika många som man lämnade in. Viktigast av allt: varje plagg skulle ha sin historia nedtecknad. På lappar hängande i bälteshällor och blixtlås stod den ena otroliga berättelsen efter den andra. En sjal som torkat sorgetårar, stentvättade jeans som gått mot rött och hamnat på sjukhus.

undefined
Ida Lithell, Katrineholms-Kurirens chefredaktör.

Mycket vatten under broarna sedan dess. Mer specifikt krävs 6 200 liter vatten för att producera ett par jeans. Samma mängd fyller 41 badkar. Släng in att dagens textiltillverkning är lokaliserad till länder med vattenbrist. 

Nu vet vi att vi behöver minska vår konsumtion. Greenwashing, dropshipping och andra fenomen som slutar på -ing gör det allt svårare att navigera i utbudet, och helst borde vi låta bli att köpa det mesta. 

Till vår hjälp har vi två myndigheter. Konsumentverket, som jobbar för att konsumenter ska känna till och använda sina rättigheter, och Allmänna reklamationsnämnden (ARN), som prövar tvister mellan konsumenter och företag.

Inom området finns den oberoende organisationen Sveriges konsumenter, som verkar för ökat konsumentskydd. Sveriges konsumenter har fått statligt stöd sedan starten 1992, parallellt med projektstöd. Men sedan 1 januari i år är stödet indraget av nuvarande regering.

Samtidigt ser vi hur produkter från ultra fast fashion-industrin ökat på second hand-marknaden. Om återvinning och cirkulär ekonomi är räddningen är det kört för dessa varor. Grundkraven som ställs på en produkt inom den cirkulära ekonomin är lång livslängd, lång användningstid och att den ska gå att återvinna.

Vad vi behöver för att kunna ta kloka beslut är snabb och skarp konsumentrådgivning och politik som front mot Shein, Temu och andra oetiska e-handelsjättar. 

Röda korset avråder i dag sina butiker från att ta in kläder från de kinesiska e-handelsföretagen, eftersom plaggen kan innehålla kemikalier som är förbjudna i Europa. Kläder från Shein och Temu ska gå direkt till förbränning, inte ut i butik.

När vi på tidningen kollar hur det ser ut i Röda korsets butik i Katrineholm berättar en anställd att de precis hittat ett salufört plagg från Shein som slunkit igenom – trots att man följer den centrala policyn. Plagget plockades bort. Det är förklarligt att misstag sker. Inkomna kläder kan ha bortklippt etikett. Arbetet i butik bedrivs delvis av volontärer, vilket är lovvärt och svårt att kritisera ur något perspektiv.

Att butiker inte tar emot varor från Temu och Shein behöver framgå tydligt för dem som vill skänka saker. Alla second hand-butiker kan tacka nej till plagg utan ursprungsetikett och till plagg som uppenbart kommer från ultra fast fashion-industrin.

Från och med 1 mars 2025 måste restauranger kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Ett krav på ursprungsdeklaration borde gälla även inom klädindustrin. I dag är kravet att textilprodukter som säljs inom EU måste ha en etikett som visar vilka textilfibrer produkten innehåller och består av.

Konsumentens egenansvar är stort. Vi kan påverka med våra plånböcker och laga våra plagg istället för att kasta dem i hushållssoporna. Det är ju dessutom förbjudet sedan 1 januari.

Det finns en måttstock för en hållbar garderob signerad Naturskyddsföreningen: Max 74 plagg per person, högst fem nya plagg per år. Plaggen ska hålla i 15 år och klara 270 tvättar. 

Nu ska vi äntligen öppna paketet hemma på hallgolvet.

Loggan sitter inte riktigt där den ska. Sömmen som ska vara rak är kurvig.

Uttryck klädindustrin

Unboxing: ”Uppackning” på svenska. En person öppnar upp ett paket och tar ut en produkt. Händelsen dokumenteras och delas i sociala kanaler. "Haul" är ett snarlikt begrepp. Attraktivt sätt för varumärken att marknadsföra sina produkter på.

Dropshipping: Affärsmodell som används av företag som saknar ett eget lager och säljer produkter från utländska producenter direkt till konsumenter. Marknadsförs ofta i sociala medier. 

Fast fashion: Slit och släng-mode. Affärsmodell inom modeindustrin som definieras av snabb tillverkning, billig produktion och ständiga nyheter. Plagg med kort livscykel och onödigt klädsvin. Exempel är H&M och Zara. 

Ultra fast fashion: Extrem version av fast fashion. Ofta oetisk produktionscykel inom modeindustrin, där trender fångas upp rekordsnabbt av algoritmer. Plaggen marknadsförs med datorgenererade bilder samtidigt som kläderna sys upp. Produktionen är förknippad med stora mängder avfall, negativ miljöpåverkan, låga produktionskostnader, utnyttjad arbetskraft, snabba leveranser (flyg istället för båt) och låga priser till kund. Exempel är de kinesiska e-handelsbolagen Shein och Temu. 

Slow fashion: När man prioriterar färre plagg som skapas genom hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan. En medvetenhet om kvalitet före kvantitet, och själva motsatsen till fast fashion. 

Greenwashing: När en vara eller en tjänst marknadsförs som mer hållbar är vad den egentligen är. Kan skapa falsk trygghet hos konsumenterna. Syna bluffen: Används luddigt språk? Lockande bilder? Kan du lita på certifieringen? 

Cirkulär ekonomi: Ett modernare begrepp för kretslopp. Ekonomisk modell som minskar samhällets resursanvändning och därmed vår miljöpåverkan.

Källa: Konsumentverket, Naturskyddsföreningen, Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode (Jennie Johansson, Johanna Nilsson, Ordfront 2016).