• Ewa Rolander läser högt för Benjamin Arrhenius. Foto:
  • Benjamin Arrhenius försöker förstå varför grå hästar blir vita med tiden. Foto:
  • "Siggeserien är jättepopulär och vill barnen läsa själva så finns Märtaserien som lättläst, tipsar Ewa Rolander. Foto:
  • Bokhyllan på Vårnäs. Foto:
1/

Vingåkers ryttarförening provar att kombinera läsning och hästar

Vingåker

Det var premiär för lässtunden i Vingåkers ryttarförening under onsdagsförmiddagen. Vinterlovslediga barn bjöds in till "Läsmys med Ewa".

Kuddar på golvet, en bokhylla med hästböcker och en skål med frukt möter den som kliver in i ridhusets kafeteria. I en blå soffa sitter bibliotekschefen Ewa Rolander och läser högt ur "Natten då Sigge föddes". I sagans värld är det dags för fölning en stormig natt i England.

— Hästböckerna har fått ett lyft, de har varit lite nedvärderade tidigare. Det är många som både håller på med hästar och läser och det är kul att kombinera, säger Ewa Rolander.

Det är första gången Vingåkers ryttarförening provar att ha högläsning som aktivitet. Liknande projekt har genomförts inom andra idrottsföreningar och Ewa Rolander och ridskolechefen kom överens om att prova på jullovet. Dessvärre hade inte informationen nått ut till så många och den enda som dök upp var Benjamin Arrhenius, 6 år.

— Jag gillar bamseböcker och böcker om hästar, katter och hundar. Fröken brukar läsa för oss i skolan, säger han.

Men på ridskolan ger man inte upp i första taget.

— Så här kan det vara ibland när man startar något nytt. Man måste köra några gånger innan folk vet att det finns. Det vore roligt att fortsätta, för allt är så sportinriktat inom ridningen och andra aktiviteter skapar också bra gemenskap, säger Josefine Eriksson, ridinstruktör.

I en hylla står hästböcker som har skänkts till ridskolan och som barnen kan läsa om de vill ha en lugn stund.

— Jag brinner för att få barn att läsa, säger Ewa Rolander.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerBarnBibliotekridsport
Relaterat