Att bränna upp bocken är en tradition. Foto:

Bockbrännartradition misstogs för villabrand

Vingåker

Vid 20-tiden kom larmet om att ett äldre tvåvåningshus brann i Högsjö, men snabbt visade det sig att det handlade om något helt annat.

Enligt de första uppgifterna till SOS brann ett äldre tvåvåningshus i Högsjö. Flera personer ska ha befunnit sig utanför huset när anmälaren ringde in.

– De som ringde satt i en buss som åkte förbi. De kanske inte hade möjlighet att stanna, men de ringde in och sa vad de trodde att de såg, säger Mathias Jörgensen på Sörmlands räddningstjänst.

Det som anmälaren trodde var en villabrand var i själva verket Högsjös traditionella bockbränning – som var kontrollerad och föranmäld till brandkåren sedan tidigare.

– Men vi trodde ju att det var något stort. Vi var på rull allihop, brandbilar, polisen, alla. Men sen kom enheten från Högsjö till platsen och kunde meddela oss andra att läget var lugnt, säger Mathias Jörgensen.

Bockbränningen är en tradition sedan 2010 i Högsjö och arrangörerna på plats ska ha varit lite besvikna när räddningstjänsten svängde upp på infarten.

– De tyckte det var lite synd att när man anmäler i förväg och gör allt ordentligt, så kommer brandkåren ändå. Men det är bra att privatpersonerna i bussen reagerade, man vet ju aldrig, säger Mathias Jörgensen.

Här brann det, enligt uppgift i larmet:

Läs mer om dessa ämnen

HögsjöBlåljus brand