Verkar ju inte precis som politiker bryr sig

Krönika av Klas-Göran Bäck
annons

"Varför kommer ni inte när jag ringer för? Det är ju alldeles tomt i kyrkan".

En monolog som hölls av nyss bortgångne Hans Alfredsson redan i revyn Gröna Hund som spelades på Gröna Lund 1962.

Hans Alfredsson och Tage Danielsson har sedan många, många år förgyllt min tillvaro med sina revyer, sitt patos och den underbara humorn i kombination med samhällskritik och satir.

Träffade Alfredsson en gång, det var i början av 1990-talet då han satte upp Elvira Madigan i Kristianstad. Det var ett stort ögonblick att få skaka tass och snacka lite med Sveriges genom tiderna kvickaste man som även hade en mörk botten med stort allvar vilket inte minst visade sig i hans senare filmer och böcker.

Monologen Ringaren passar utmärkt för att beskriva det val som på söndag kommer att avgöras vid valurnorna. Kyrkovalet. Hört talas om det? Har ni sett några politiker ute för att predika sin ideologi och missionera för sig och sitt parti?

Inte det?

Kanske inte ens visste att det är ett betydelsefullt val på gång, kanske?

Det är väl runt 65 procent av befolkningen som har rätt att rösta, det vill säga de som är medlemmar i Svenska kyrkan och som har fyllt 16 år.

Själv gick jag ur 1984, men ungarna är ändå döpta i kyrkan eftersom modern är medlem.

Och faktiskt, min snart 17-åriga dotter var nyligen hemma och letade upp sitt röstkort, för hon anser, till skillnad från väldigt, väldigt många, att valet betyder något och för att hon vill att "hennes parti" ska styra i Sköllersta församling.

Att hon ens visste att det är ett val på söndag förvånade nog mer än att hon ska rösta.

För maken till anonymt val har då jag aldrig varit med om. I skrivande stund är det en handfull dagar kvar till valdag. Har icke hört ett ljud från någon av de grupperingar/partier som ställer upp. Inte ett ljud från Öppen kyrka, inte en endaste suck från Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna tiger still, liksom Vänsterpartiet. Centern har inte heller upplåtit sin stämma.

Inga skyltar har jag sett, inga valmöten, ingen information utdelad av kandidater. Om man sedan som aktiv gnäller om att så få röstar i kyrkovalet har man nog missat poängen. Är man osynlig så syns man liksom inte. Och det är inte alla som har lodrätt ordlös kommunikation med högre makter, kan jag meddela.

Det är val på söndag. Kyrkoval. Säger det igen, eftersom det är ju knappt någon annan som gör det i denna kommun.

Just saying.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KyrkovaletVingåkerKrönika
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka