Så vaknar man i Vingåker

Vingåker

Hoppar du ur sängen med ett leende varje morgon eller är du en sann snoozare som så länge det går vägrar lämna sängvärmen?

Enligt forskarrönen bör vuxna människor sova sju till åtta timmar per natt.

– En god natts sömn är dödsviktigt, säger sömnforskare Christian Benedict i ett avsnitt av Uppsala universitets forskarpodd.

En tredjedel av livet ägnas således åt sömn. Är du 30 år har du alltså redan sovit i tio år.

– Naturen måste ha bestämt att det inte är slöseri med tid att sova. Det finns inget annat alternativ till att sova, konstaterar Christian Benedict.

En god natts sömn är dödsviktigt

Sömn hjälper bland annat till att hålla hjärnan frisk. Lång tid av sömnbrist är farligt. Djupsömn krävs för återhämtning.

Enligt Christian Benedict är dagens samhälle inte särskilt anpassat för vårt sömnbehov. Vissa människor fungerar helt enkelt bättre på morgnar och vissa på kvällar.

– Det vore en samhällsvinst att justera samhället efter sömncykler, menar Benedict.

Forsning visar till exempel att ungdomar presterar bättre i skolan efter att ha haft sovmorgon.

– Deras hjärnor fungerar bättre då men samhället förväntar sig att även barn ska gå upp tidigt.

Den äldsta mekaniska väckarklockan som bevarats är från 1400-talet och användes, enligt Wikipedia, av munkar som skulle ringa in bönestunderna. Först i slutet av 1800-talet börjar väckar­klockan massproduceras och 1876 tog Seth Thomas Clock Company patent på en väckarklocka för nattduksbordet.

Snoozefunktionen lades in i klockorna på 1950-talet. Nio minuter var och är standartiden för snoozandet även i dagens digitala tidevarv.

Lena Bergström, arbetssökande, Baggetorp: — Jag har som en inbyggd klocka och vaknar av mig själv vid 5-5.30. Även om jag inte är jättepigg när jag vaknar har jag svårt att somna om. Jag går upp och tittar lite på morgonnyheterna på tv.

Nejem Ahmad, butiksägare, Vingåker: — Telefonens larm väcker mig vid 6. Jag är jättepigg när jag vaknar och går upp direkt. Efter att jag skjutsat barnen till dagis och skola åker jag till affären och börjar städa vid 7.30 Någon gång efter 8 äter jag frukost.

Systrarna Anisha, 6 år, och Maryam, 11 år, Vingåker: — Mamma väcker mig tidigt på morgonen, vid 6. Jag är trött men hoppar upp ur sängen på en gång, berättar Anisha. — Jag har larm på min mobil som väcker mig vid 7. Jag är pigg när jag vaknar men ibland snoozar jag, en eller två gånger, innan jag går upp, berättar Maryam.

Salim Saleh, kockstuderande, Vingåker: — Jag lägger mig vid 21.30 på kvällen för att orka gå upp vid fem på morgonen. Jag behöver inget larm. Varje morgon läser jag två timmar, och då brukar det bli två glas kaffe också. Det är mer effektivt att studera på morgonen. Sen vaknar sonen vid 7-tiden och ska iväg till skolan.

Anneli Sundin, arbetar inom hemtjänsten, Österåker: — Jag går upp vid 4.30. För säkerhets skull har jag både väckarklocka och mobil. Ibland är jag lite trött, och jag behöver en dusch för att vakna till liv. Jag börjar arbeta vid 7 men jag har mycket att göra och behöver en stunds lugn och ro på morgonen. Det är därför jag går upp så tidigt.

Mattan som väcker dig

Även väckarklockor utvecklas med tiden. Nu finns en matta, Ruggie, vars alarm bara kan stängas av om du sätter fötterna på den. För att det ska funka måste du lägga vikten på fötterna och hålla kvar dem i minst tre sekunder, allt för att garantera att du vaknar. På så vis blir det svårare att somna om.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkersjukvård och hälsa
Relaterat