— Det känns skönt att vara här. Lugnt, tyst och bra böcker, säger Madina Hassan, 10 år en av besökarna på Vingåkers bibliotek. Foto:

Nya möjligheter för både bokslukare och ströläsare

Vingåker

På biblioteket samsas läsare med olika behov. Lovaktiviteter för barn och unga pågår samtidigt som personalen arbetar med att förbereda införandet av det nya systemet för boklån.

Romaner, deckare och böcker Vingåkers historia trängs längs välfyllda bokhyllor på Vingåkers bibliotek. Förutom böcker i alla genrer finns också sagorum för barn, släktforskning, fjärrlån och datorer. På biblioteket i Vingåker finns något för alla och nya idéer är alltid välkomna.

Under jullovet pågår aktiviteter på biblioteket för barn och unga. De kan passa på att gå tipspromenad, låna DVD-filmer gratis och lämna boktips.

I barnrummet sitter Madina Hassan, 10 år, med sin storasyster Shila Hassan. De är nyinflyttade från Eskilstuna.

— Jag tycker om att låna böcker och måla här säger Madina Hassan.

Just nu har biblioteket fullt upp med att byta system för utlåning av böcker och 40 000 boktitlar ska märkas om. Från utlåning vid disken ska nu en självutlåningsstation införas. Det nya systemet kallas för RFID (Radio frequency identification) och finns sedan flera år i andra kommuner i landet. Fördelarna med självutlåningssystem är många, bland annat att det blir enklare att låna fler böcker samtidigt och att låntagarna blir mer självständiga.

— Och vi får mer tid över för rutinarbete, säger bibliotekschef Ewa Rolander.

Självutlåningssystemet frigör tid för personalen så att de i första hand kan finnas på plats ute i biblioteket och hjälpa besökare.

— En del har blivit oroliga och tror att personal kommer att sluta på grund av det nya systemet, men så är det alltså inte, säger Ewa Rolander.

Film är populärt och DVD-filmer lånas fortfarande. Men biblioteket har börjat se över möjligheterna att övergå till att införa någon form av streamingtjänst för film.

— Trenden är ju sådan att folk ska kunna göra allt hemifrån, säger Ewa Rolander.

Läshund är en ny metod med hög mysfaktor för att arbeta läsfrämjande med barn. Under sportlovet kan barn komma och läsa högt för en trygg och snäll hund som gärna lyssnar.

— Barn har olika sätt att utveckla sitt språk på. Det är viktigt att vi jobbar med olika alternativ inom detta område, säger Ewa Rolander.

Samarbete med lokala föreningar är ett annat sätt.

— Imorgon ska jag åka ut till Vingåkers ryttarförening för att läsa högt för hästintresserade barn mellan 6 och tio år. Specialintressen är ett utmärkt sätt att nå ut till barn och unga med olika läsvanor, säger Ewa Rolander.

Läshund

En läshund är en terapiutbildad hund som används för barns språkinlärning.

Läshundar är snälla och tålmodiga lyssnare som ska bidra med trygghet och lugn si lässituationen.

Läshundar kan främja barns koncentrationsförmåga och vara ett bra alternativ till en stressig skolmiljö.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerBibliotekFöreningslivbarn och familj
Relaterat