Så här ser den nya självscanningsmaskinen ut. Foto:

Ny utlåningsautomat underlättar för biblioteksbesökare

Vingåker

Snart kan besökarna i Vingåkers bibliotek låna böcker själva, med hjälp av en automat. Det öppnar också för att i framtiden införa meröppet på biblioteket, det vill säga göra det tillgängligt även när personal inte är där.

Under nästa vecka invigs den nya automaten i Vingåkers bibliotek, som gör det möjligt att låna böcker utan personalens hjälp. Liknande maskiner finns redan på många andra bibliotek runt om i landet.

Bibliotekschefen Ewa Rolander ser flera fördelar med den nya tekniken. Till exempel slipper den som vill låna böcker att visa upp dessa för personalen – en sak som några kanske kan tycka är känsligt ur integritetssynpunkt.

— Så kan det vara, kanske särskilt på en liten ort där alla känner alla. Även om vi inte pratar om vilka böcker folk lånar, kan det kännas så, säger Ewa Rolander.

En annan fördel är att personalen får mer tid till annat. En del har uttryckt oro för att det ska ske neddragningar på personalen, men så är det inte, betonar Rolander.

— Vi får gott om tid åt att hjälpa till med datorer och att tipsa om böcker, säger hon.

Automaten gör det också möjligt för biblioteket att i framtiden införa så kallat meröppet, något som ju är aktuellt även i Katrineholm. Det innebär att biblioteket kan besökas, även när personalen inte är där. Ewa Rolander betonar att inga beslut om detta är fattade ännu, men säger att hon tycker att det är en bra idé.

Förslaget om meröppet har i Katrineholm väckt farhågor om skadegörelser eller ordningsproblem. Men erfarenheterna från andra orter, där meröppna biblioteket har provats, visar att det fungerar bra, enligt Vingåkers bibliotekschef.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerBibliotek