• Alla samlades utanför slottet efter att de gått promenaden. Foto:
  • Gustav, Mattias, Nils, Laura och Erika Rask värmer sig. Foto:
  • Valter och Beata Sevefjord svarade på frågorna tillsammans med storasystern Tindra Sevefjord och mamma Åsa Sevefjord. Foto:
  • Det fanns frågor för både barn och vuxna. En del handlade om världen i stort, andra om Vingåkers kommun. Foto:
1/

Nutidspromenad i Vingåker lockade trots nyårsslask

Vingåker

Vingåkers kommuns upplevelseenhet inledde det nya året med att arrangera en nutidspromenad – en tipspromenad med nutidsfrågor – och korvgrillning. Trots att det var kallt och regnade blev promenaden välbesökt.

– När vi åkte hitåt imorse sa vi till varandra: "Ingen kommer att komma, det regnar, är nyårsdag och det är kallt", säger Elin Petterson, upplevelsesamordnare i Vingåkers kommun.

Hon står utanför Säfstaholms slott tillsammans med flera familjer, något par och sin vapendragare Ulrika di Martini Brakel. Regnet faller på snön som landat under nyårsnatten, men med rätt kläder och gott humör står de och värmer sig över elden när de grillar korv. De flesta är klara med promenaden.

– Vi har haft kanske 75-80 personer här i dag, som gått tipspromenaden. Det är över förväntan, säger Ulrika di Martini Brakel.

Tipspromenaden handlar om nutiden: om Vingåker som samhälle, men också om världen i stort och om trender som passerat under 2017. En del tycker att frågorna är för svåra, en annan del att de var för lätta.

– Det fanns ju frågor för både barn och vuxna. Och när några tycker att det är för svårt och andra att det är för lätt, tror jag att man har hamnat på en bra nivå. Man måste ändå ha hängt med lite för att klara av frågorna, säger Elin Pettersson.

Christer Aronsson, som också besökte Jul för alla, tycker att det är bra att kommunen arrangerar aktiviteter.

– Då får man en anledning att komma ut och det blir lite mindre ensamt. Det är roligt att ha något att göra, säger han.

Flera tappra familjer har fullföljt promenaden på två kilometer och för dem väntar korvgrillning. En av familjerna på plats är familjen Rask.

– Det kändes som en trevlig grej att göra på nyårsdagen, men det hade ju varit trevligt med bättre väder, säger Erika Rask.

De flesta håller med om att vädret definitivt kunde ha varit bättre, men trots slask och regn är evenemanget uppskattat.

– Det var perfekt, vi ville göra något trevligt men behövde också ta ut hunden. Så då gick vi hit, säger Åsa Sevefjord.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerNyår