Magnus Callmyr föreläste om nätdroger på RFHL-konferensen i Vingåker. Foto:

Nätdroger diskuterades på RFHL-konferens

Vingåker
Sanningar och osanningar sagda i media om fenomenet nätdroger avhandlades på måndagsförmiddagen i Åbrogården.

Ett 30-tal personer deltog på måndagen i den konferens som RFHL, Riksförbundet för rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling, arrangerade i Åbrogården i Vingåker. På programmet stod bland annat föreläsningar om bland annat ämnen som flickor och droger, metadon och nätdroger.

Kring det sistnämnda ämnet, nätdroger, föreläste Magnus Callmyr, som beskriver sig själv som smålänning, civilekonom, försäljningschef, alkoholist och "jävla narkoman". Beskrivningen är också titeln på den självbiografi han har gett ut och beskriver även det som Magnus Callmyr gått igenom sitt liv. Han är sedan cirka sju år tillbaka nykter och drogfri.

Han berättade om en del sanningar och osanningar som sagts i media angående nätdroger. Media och framförallt kvällspressen drog hårt på nyheten om en man i USA som ätit av en annan person tagit något som kallades "kannibaldrogen" även kallad MDPV. Det visade sig senare att mannen, som det skrevs spaltkilometer om, inte använt drogen utan hade cannabis i sitt blod. Han kunde också visa på rena felaktigheter där myndighetspersoner uttalat sig som "experter" i media, men vars utsagor innehållit många felaktigheter.

- Det är ett jättebekymmer att det finns så lite kunskap och tyvärr har det visat sig att myndigheter också visar litet intresse av att skaffa sig kunskaper, sa Magnus Callmyr.

Han oroas av att de farliga opioiderna börjar bli allt vanligare i sammanhangen och orsakar allt fler dödsfall.

Han beskrev bland annat också hur näthandel av droger i vissa fall går till. Nätbutikerna liknar ofta vilken näthandel som helst förutom att det är droger som säljs i stället för vanliga varor och så kommer "varorna" hem i brevlådan.

RFHL:s förbundsordförande och tillika Vingåkersbon Inger Forsgren berättade att konferensen nästa år kommer att arrangeras i Katrineholm.

RFHL

Riksförbundet för rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling, oftast förkortat RFHL, är en ideell organisation i Sverige grundad 1965 under namnet Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare.

Organisationen är en av få riksomfattande organisationer som inte delar målet om det narkotikafria samhället. Medlemmarna består främst av före detta narkomaner och läkemedelsberoende, men även vårdpersonal, forskare och anhöriga. Organisationen vill främst verka för en nyansering av narkotikadebatten, som de anser vara obalanserad och svartvit.

Förbundsordförande är Vingåkersbon Inger Forsgren.