• Foto:
  • Helena Sanatkar Modabbler, Marie Wickbom och Aina Johnsson passade på att ta en fika inne i kyrkan. Foto:
  • Greve Hastfers gravmonument från 1600-talet kallas för castrum doloris som betyder sorgernas hus. Foto:
  • Tilda Mannbart visar besökarna runt i kyrkan och berättar historien bakom predikstolen. . Foto:
1/

Kyrkan bjuder in till en historisk visning

Vingåker
annons

Under sommaren bjuder Västra Vingåkers kyrka in besökare på en guidad visning. Då får besökarna lära sig om kyrkans historia samtidigt som de kan njuta av en kopp kaffe.

Sommarkyrka, som evenemanget kallas, arrangeras i de flesta av landets kyrkor varje sommar. Tilde Mannsbart är cafévärd i kyrkan och håller i de guidade turerna.

— Det här är den tredje och sista veckan för i år som vi har sommarkyrka. Det brukar komma mest folk runt två-tiden, då hålls det en andakt. Annars är det en del turister som kommer och vill ha lite information, säger hon.

Gunborg Svensson har varit aktiv i Västra Vingåkers kyrka i över 20 år och är en av dem som är med och arrangerar evenemanget Sommarkyrka.

— Hur många gånger jag har varit med och anordnat sommarkyrka vet jag inte, men många är det. Vi har haft lite olika arrangemang genom åren med olika teman.

I kyrkan finns gravmonumentet Hastfers som är ett väldigt unikt minne från stormaktstiden. Framför Mariakapellet, som man lät bygga till 2012, hålls andakten som är en enkel form av gudstjänst. Under måndagen fick 17-årige Douglas Gustafsson, som förövrigt är kyrkovärd trots sin unga ålder, äran att leda den.

— Det är första gången som jag får leda andakten. Det är lite nervöst men är nog en bra lärdom.

När kyrkklockorna slutar spela kan andakten börja med en psalm innan Douglas tar ton och leder åhörarna genom programmet.

Några som var där för att närvara var systrarna Marie Wickbom och Helena Sanatkar Modabbler. De hade tagit med sig sin faster Aina Johnsson på en liten utflykt.

— Vi är uppvuxna i Vingåker men vi bor inte här längre. Vi har ett sommarställe i Högsjö och återvänder alltid till hembygden på sommaren, säger Marie Wickbom och fortsätter,

— Vi brukar alltid åka hit när det är sommarkyrka för att vara med på andakten och sedan passar vi på att fika lite också.

Västra Vingåkers kyrka

Byggår: Började byggas under medeltiden, omkring år 1300. Sedan dess har kyrkan genomgått flera renoveringar.

Silversamling: Kyrkan har en silversamling där det äldsta föremålet är från 1300-talet.

Läs mer om dessa ämnen

AdaktVingåkerkyrkan
annons

Mest delat denna vecka