• Filip Pettersson och Jesper Wibecker har liksom sin sovande kompis Lukas Arvidsson dataspel som hobby. Foto:
  • Yonatan Asefa och Ifrata Mokonen går båda på Slottsskolan till vardags. De tycker att lan är roligt. Foto:
  • Winglan är ett dator-lan där unga dataspelare spelar och umgås. Foto:
  • Winglan är ett dator-lan där unga dataspelare spelar och umgås. Foto:
  • Filip Pettersson. Foto:
1/

Killarna umgås i spelets värld

Vingåker

På en skateboardramp har två killar somnat platt på mage. Till slut gav även de ihärdigaste dataspelarna upp när John blund knackade på.

Den gamla kyrksalen på fritidsgården är mörk och lite instängd och ur högtalarna dunkar musik. En blinkande diskolampa och ett hav av bildskärmar är de enda ljuskällorna. En ljusstrimma bakom mörkläggningsgardinen skvallrar om att det är dagsljus ute i verkligheten. Winglan är ett dator-lan där unga dataspelare spelar och umgås.

— Det är mer socialt och roligt än att sitta själv. Man spelar inte hela tiden, vi umgås också, säger Filip Pettersson, 16 år.

Deltagarna har tagit med sig sin egen dator eller hyrt en på plats av fritidsgården en femtiolapp. Samma summa är också priset för att vara med.

— Min dator är på lagning så jag fick hyra. Det finns dem som inte har en egen också och det är bra att alla får möjlighet att vara med, säger Jesper Wibecker, 18 år.

Totalt deltog 25 killar i Winglan och i det klassiska datorspelet Counterstrike, som går ut på att skjuta varandra, genomfördes en turnering för tvåmannalag. Andra vinnare utsågs bland annat i grenarna talangjakt, fulaste dansen, längst jägarvila och vem som kan klunka en cola snabbast.

Vad lär man sig av att spela?

— Man lär sig engelska, problemlösning och att bli snabbtänkt, säger Filip Pettersson.

Finns det något som är dåligt?

— Det är ett ganska ovårdat språk så känsliga kan ta åt sig.

Jesper Wibecker och Filip Pettersson höll sig vakna den första natten och sov sen några timmar under onsdagen. Sen höll de sig vakna tills det var dags att städa och gå hem på torsdagseftermiddagen.

— Det ska bli skönt att sova i sin egen säng, säger Filip Pettersson.

De kulinariska upplevelserna har varit pizza, både från en närliggande restaurang och den frysta mikrade varianten. Mackor och läsk har också gått åt.

— Jag dricker inte energidryck för jag tycker inte om smaken, säger Jesper Wibecker.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerDataspelUngdomar
Relaterat