• Ida Johansson började med kaninhoppning 2008 och har många duktiga tävlingskaniner. Foto:
  • En del kaniner föredrog att ta en paus och äta lite gräs under tävlingen. Foto:
  • Kristine Eriksson förbereder sig inför finalen. Foto:
1/

Kaninerna bjöd på snygga längdhopp

Läppe
annons

Helgen bjöd på många hoppande gäster på Läppe camping. Sommarmästerskapen i kaninhoppning arrangerades där för sjätte året i rad.

Under fredagen inleddes Sommarmästerskapen med längdhopp och lördagen ägnades åt höjdhopp. Cupens sista dag, söndagen, avslutades med krokig bana.

Runt hoppbanan står flera tält uppställda och där sitter kaninerna i väntan på sin tur att tävla. I årets cup var 175 kaniner med och tävlade.

— De tävlande är från Mellansverige och södra Sverige. Det är sjätte året vi arrangerar den här tävlingen i Läppe, som går att jämföra med en SM-tävling, säger Stig Eriksson, ordförande för Sörmlands kaninhoppare.

Kaninhoppning är svårt att förutse hur det kommer att gå. Kaninerna kan göra en riktig rivstart och sedan få för sig att tvärstanna framför ett hinder, vilket också är lite av charmen med kaninhoppning, berättar Stig Eriksson.

Det är långa dagar för alla som är med.

— Varje kanin kör banan en gång och därefter går ungefär en tredjedel av dem vidare till final. I lördags startade vi tidigt på förmiddagen och var inte klara förrän runt nio på kvällen.

Systrarna Ida och Elin Johansson från Julita var med och tävlade för Sörmlands kaninhoppare.

— Det har gått bra, över förväntan. Det är Walters första cuptävling. Han har bara tävlat i dagstävlingar förut men inte i en cup som pågår en hel helg, säger Ida Johansson.

Hennes lillasyster Elin Johansson var också väldigt nöjd över kaninen Julius prestation i den medelsvåra klassen. Systrarna hade med sig 27 kaniner till helgens cup och alla var med och tävlade.

Men de båda är överens om att det inte är resultaten och en eventuell pallplats som lockar med kaninhoppning. De gör det för att det är kul.

— Det är kul att träffa alla som är med i tävlingen och under tiden få umgås med kaninerna, säger Elin Johansson.

En annan som också var med och tävlade var katrineholmaren Ida Thörner.

— Det har gått jättebra. Iza gjorde debut i den medelsvåra klassen i helgen.

Kaninhoppning

Tävlingsgrenar: de fyra officiella grenarna är rak bana, krokig bana, höjdhopp och längdhopp.

Det gäller att ta sig igenom en bana på så få fel som möjligt. Om två kaniner har lika många fel är det tiden som avgör vem som vann.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KaninhoppningKatrineholmLäppe
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka