Badplatserna i Vingåker har inte drabbats av algblomning ännu, men det kan svänga fort. Foto:

Inga större halter av bakterier i vattnet

Vingåker
annons

Ingen algblomning har noterats vid de sju badplatser som Vingåkers kommun har hand om. Men det kan svänga fort och badning vid algblomning sker på egen risk.

Vid sommarens första provtagning såg det bra ut och algblomning saknades på de flesta av Vingåkers badplatser. Det var bara Lytterstabadet som hade höga halter av bakterier. Omprovet som togs visade på låga halter av bakterier.

— Jag har inte fått provsvaren från förra veckan än, men labbet ska larma till oss om det är höga bakteriehalter. Jag har inte mottagit något larm så jag förutsätter att allt ser okej ut, säger Leila Johansson, Miljöinspektör på Vingåkers kommun.

Provtagningen sker vid flera tillfällen under sommaren men bara på kommunens badplatser.

— Det är bra att hålla koll om man har en egen badplats vid sin sommarstuga eller liknande, då provtagning inte sker där. Man badar alltid på egen risk.

Leila Johansson uppmanar också att det är bra att besökare vid badplatserna hör av sig till kommunen om det är något som inte ser bra ut. Kommunen kontrollerar badplatserna flera gånger i veckan men det hinner ibland hända saker innan nästa kontroll.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerAlgblomningbadplats
annons

Mest delat denna vecka