• "All forskning tyder på att vi måste minska vårt köttätande dramatiskt för att nå uppsatta miljö- och klimatmål. Alla kan göra det efter förmåga", säger Karla-Therese Kjellvander som vill inspirera till ett grönare liv. Själv har hon valt att helt välja bort mejeri- och köttprodukter för miljöns skull och av etiska skäl. Foto:
  • Släng inget – fyll matlådan i stället. Foto:
  • Foto:
  • Hitta nya favoritpålägg om du är en smörgåsälskare. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Hon vill inspirera till en grönare vardag för miljöns skull

Vingåker

Mot klimatångest har Karla-Therese Kjellvander ett enkelt recept:

– Ät mer växtbaserat. Världens kött- och mejeriproduktion har lika stor miljöpåverkan som hela världens infrastruktur, bussar, bilar, båtar och flyg.

Österåkersbon och veganen Karla-Therese Kjellvander beskriver sig själv som en helt vanligt morsa som jobbar på kontor. Första gången hon blev vegan var på 90-talet och gick hand i hand med ett politiskt engagemang.

– Jag gillar ju mat. Och jag avstår inte kött för att jag tycker att det är äckligt. Men jag vill minska mitt miljötryck och så är den etiska aspekten viktig för mig.

Klimatångest är något som allt fler brottas allt mer med. De flesta gör så gott de kan och väljer kanske en miljövänligare bil och sorterar sina sopor. Men det räcker inte. Karla-Therese vill hellre komma med inspiration än pekpinnar och få fler att ta dra sitt lilla strå till stacken för att minska vår klimatpåverkan.

– Att äta mer växtbaserat gör skillnad för miljön, stor skillnad.

Att göra så gott man kan räcker långt och Karla-Therese tänker att man kan gå långt med små steg: som att använda olja i stället för smör, quorn eller sojafärs i stället för köttfärs, eller havredryck i stället för mjölk.

Foto:

Att äta mer växtbaserat gör skillnad för miljön, stor skillnad.

– Jag tror inte att man bara ska ta bort saker. Byt ut till något som är mer lockande.

Som exempel tar Karla-Therese sina frukostmackor som jobbarkompisarna suckar avundsjukt efter.

– Det är svingott med ostmacka men jag har ersatt dem med något som är ännu godare. Med hummus, linspastej, grönsaker och avokado slipper jag tänka att jag saknar något. Och jag äter mycket veganglass. Det ska inte vara ett straff att vara vegan för då orkar man inte.

Och Karla-Therese ser fördelar med att äta mindre kött för både den egna hälsan, och folkhälsan.

– Svenskar äter mer kött än all modern forskning rekommenderar. Vi behöver det inte ur näringssynpunkt, och det är kontraproduktivt ur hälsosynpunkt. Samhällsvinsten som går att göra är enorm.

Karla-Thereses sex enkla steg till ett grönare liv

1. Byt ut köttfärs mot vegofärs. Enklare att använda än vanlig köttfärs – och bara miljön märker skillnad. Färdiga burgare, vegbullar och korvar är helt okej alternativ till stressiga vardagsmiddagar.

2. Välj havremjölk istället för komjölk. Det finns varianter som passar extra bra i kaffe och när man väl har bytt vill man aldrig vara utan sin ljuvliga havrelatte.

3. Bli kompis med bajlväxter, som kikärter, linser och olika sorters bönor. Fulla med protein och fibrer, billiga och klimatsmarta. Köp färdigkokta eller koka själv, det är inte alls svårt.

[bild nr="8"]

4. Hitta nya favoritpålägg, om du är en smörgåsälskare. Hummus med färska grönsaker, jordnötssmör med banan och avokado med hackad rödlök är bara några exempel som slår vilken ost- och skinkmacka som helst.

[bild nr="6,5,7"]

5. Byt ut det animaliska fettet mot vegetabiliskt. Använd raps- eller solrosolja till stekning och bakning i stället för smör, ringla olivolja och strö lite flingsalt över potatis eller en sallad i stället för att välja gräddsås eller dressing. Det finns ekologiskt matfett som alternativ till bredbart smör.

6. Preppa! Se till att du har bra råvaror hemma, planera måltiderna i förväg, gör storkok och låt matlådan bli din bästa vän.

[bild nr="4"]

Hur funkar det att vara vegan i vardagen?

– Jag försöker vara effektiv och gör större grytor på helgerna. Och stoppa det som bli över i matlådor. Det är också en viktig grej, att inte kasta maten. I dag är det lite trendigt att vara vegan och stjärnkockarna sätter en ära i att laga bra och god vegansk mat. Snabbmatskedjorna har också börjat erbjuda vegansk mat.

Foto:

Det är svingott med ostmacka men jag har ersatt dem med något som är ännu godare.

Hur äter de andra i familjen?

– Barnen äter allt. Min man äter vegetariskt och någon enstaka gång kött. Det är inget problem. Barnen äter den vanliga lunchen i skolan och hemma äter vi veganskt. Vad vi äter är ingen stor grej. När yngsta sonen får önska mat på sin födelsedag väljer han en köttbit som ska vara rosa i mitten. Jag äter något annat men de andra äter också kött då. Det är okej. Det är bara en måltid.

Saknar du något?

– Ost, jag älskar ost. En god hårdost, kanske en fårost, och dessertostar. Eller en geggig pizza med massor av smält ost. Det finns bra vegansk ersättning för allt annat än ost. Jag är inte strängare mot mig själv än att om jag blir vansinnigt sugen på ost så äter jag ost. Det är ok. Fast det har inte hänt.

Är det dyrt att vara vegan?

– Det beror på vilka råvaror man väljer. Baljväxter är en superprodukt på många sätt, effektiva ur transportsynpunkt om man kokar dem själv, och billiga. En gigantisk kastrull med kikärtor kan man göra för 20 kronor. Och det är näringsrikt och innehåller protein. Är man latvegan och köper färdiggrejer blir det mycket dyrare,

Vad behöver man tänka på som vegan?

– Det är bra att ha lite koll på näringslära. Man kan inte bara ta bort köttet eller fisken, man måste ta in något annat i stället.

Hur reagerar folk på att du är vegan?

– De flesta tycker att det är en icke-fråga. Några blir extremt provocerade. Kanske beror det på att de upplever att deras invanda levnadssätt ifrågasätts? När jag pratar om mat vill jag att fler ska upptäcka att det finns alternativ till 50-talets husmanskost. Alternativ som är mer hälsosamma och klimatvänliga.

Karla-Therese Kjellvander

Ålder: 45

Gör: copywriter

Bor: hus i Österåker

Familj: man och tre barn

Intressen: musik och träning. Jag spelar innebandy med ett gäng i Österåker. Och så springer jag, gärna långt.

Bäst med Österåker: friskolan som är startad på initiativ av byborna

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ÖsteråkerMatVegetariskt
Relaterat