Midsommarstången är framtagen och ligger redo för att kläs med liljekonvaljblad och blommor på torsdag. Från vänster: Lasse Eriksson, Evy Ridell, Lars Ohlsson, Jan Ridell och Lena Eriksson. Foto:

Hembygdsförening med aktiv sommar

Viala

Västra Vingåkers Hembygdsförening är en i högsta grad levande förening som har över 500 medlemmar. Sommaraktiviteterna i Viala är många och redan i dag lördag är det en Quiz-tävling som står på schemat.

Vi möts i vackra Viala Hembygdsgård. Det är här i det lummiga och gröna som sommarens aktiviteter ska genomföras. De gamla faluröda stugorna ståtar om fornstora dagar, och arbetat med att hålla dessa historiska hus i skick är ett evigt göra.

500 medlemmar i föreningen vittnar om att det finns ett stort intresse för att bevara kulturhistoria levande i bygden. Lena och Lasse Eriksson, Jan och Evy Ridell och Lars Ohlsson är några av de eldsjälar som ser till att det bjudes på olika aktiviteter även denna sommar.

De har förberett inför lördagens quiz och även för midsommarfirandet. Stången är framtagen, och på torsdag är det alle man ur huse för att klä stången i traditionell skrud. Och på själva midsommarafton är det ett femtiotal ideella krafter som är på plats för att kunna ge hugade midsommarfirare en trevlig dag. Med stångresning, dans kring stången, tombola, korv, pilkastning, ja allt som hör en traditionell svensk midsommar till.

Lena Eriksson berättar att det blir ytterligare en sommarquiz den 22 juli.

— Vi har detta för att samla bygden, och hoppas att man kommer från alla orter för at träffas och att ha trevligt.

Frågorna landar dels i allmänkunskap, men också mer lokalt betingade är att vänta. Om profiler och original i bygden. En tradition som är mycket uppskattad är Vialadagen som genomförs 5 augusti, en dag som också är tänkt som en hemvändardag. Hantverkare, lotterier släktforskning, tipspromenad väntar. Och inte minst korngryn och fläsk med lingon!

Söndagen 20 augusti kommer Katrineholmsbandet Double Inn på besök till hembygdsgården. Allt från Dan Andersson till Bob Dylan utlovas.

Medelåldern i föreningen är hög, och Lena Eriksson och de andra ser gärna fram mot en föryngring. Lasse Eriksson berättar, med ett skratt, att när han och makan flyttade permanent till Viala och gick med i föreningen var en kommentar att det var kul att även ungdom gick med.

— Och då var vi 60 år.

Västa Vingåkers Hembygdsförening

Utöver Viala Hembygdsgård har föreningen även Hembygdsmuseet mittemot kyrkan i Vingåker, Föreningslokalen Takåsen inrymmer bland annat ett arkiv, fotosamlingar, urklippsalbum och gemenskap.

Läs mer om dessa ämnen

FöreningslivMidsommarViala