På Winglan släcker man ner i taket när ungdomarna sitter tillsammans umgås och spelar med varandra. Foto:

Gemenskap för unga dataspelare

Vingåker

De första dagarna på nya året genomförs Winglan på Vingåker fritidsgård. Winglan är ett datorlan för unga dataspelare.

De första rafflande dagarna av 2018 förvandlas spegelsalen på Vingåkers fritidsgård till ett eldorado för traktens ungdomar som är intresserade av datorspel och lan. Ett femtiotal ungdomar samlas för att koppla ihop sina datorer i ett gemensamt nätverk och spela med och mot varandra.

Deltagarna är ungdomar mellan 13 och 20 år. Winglan arrangeras av privatpersoner i samarbete med fritidsgården och Vingåker kommun.

— Syftet med Winglan är att skapa gemenskap och en mötesplats för alla Vingåkers ungdomar som har ett intresse för IT och datorspel. Här kan ungdomar träffa likasinnade och umgås med varandra istället för att bara sitta hemma, säger Tobias Christensen som är en av arrangörerna.

Under drygt två dygn ägnar sig deltagarna åt olika tävlingar och turneringar. Man kan också visa upp hembyggda datorer och utbyta tips med varandra. De flesta deltagare är ungdomar som till vardags besöker fritidsgården, men även andra.

— På Winglan spelar många deltagare på nätterna och sover på dagarna, det är en del av grejen. I snitt spelar ungdomarna ungefär åtta timmar per dygn, säger Tobias Christiansen. I samband med turneringarna koras en vinnare.

Winglan genomförs på Vingåkers fritidsgård den 2-4 januari 2018.

Vad är lan?

Ordet lan betyder lokalt nätverk och kommer från engelskans local area network.

Spelare samlas i en gemensam lokal och kopplar ihop sina datorer för att spela tillsammans.

Winglan genomförs vanligen ett par gånger per år på Vingåkers fritidsgård.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerDatorerUngdomar