• Amanda Ramstedt visar upp några av sina alster. Naturbilderna är fotograferade på landsbygden. Kaféet är ritat i ett 3D-program i datorn. Foto:
  • Amanda Ramstedt har varit kreativ sedan barnsben. Foto:
1/

Fotografen som förenar teknik med konstnärlighet

Vingåker

Teknisk eller konstnärlig? Vanligtvis två ytterligheter, men inte för Amanda Ramstedt. Hon förenar fotokonst och 3D-illustrationer med appar och hemsidor.

Vi träffas i Båsenberga och slår oss ner i konferensanläggningens mjuka fåtöljer. På det lilla bordet mellan oss har Amanda Ramstedt placerat några av sina alster och arbetsredskap: en kamera, en mobiltelefon, ett par tavlor med naturmotiv i form av muntra kor och färgglada löv, samt en bild av ett inbjudande kafé, gjord i ett 3D-program. Föremålen sammanfattar på ett talande sätt Amanda och hennes arbete, som kombinerar konstnärlighet med teknik, alltid med glädjen i fokus.

Amanda säger att hon alltid varit kreativ. Som barn ritade hon otroligt mycket. Som 9-åring fick hon sin första kamera, men hon hade inte bråttom ut för att börja ta bilder. I stället fördjupande hon sig i kamerans funktioner och testade vad som hände med bilden om man gjorde olika inställningar.

I dag livnär hon sig delvis på sitt fotograferande. Favoritmotivet är naturen.

— Jag vill fånga glädjen i landsbygden. När jag är ute i naturen får jag inspiration, säger hon.

Mellan 500 och 1 000 bilder kan hon ta på en plats, innan hon hittar just den bild hon vill ha.

— Jag känner i kroppen att "här är motivet". Sen försöker jag fånga den känslan i bilden, säger hon.

Tidigare i oktober var Amanda Ramstedt en av 20 konstnärer i föreningen Söder om sjön som deltog i höstutställningen 20 nyanser av rött i Vingåker. I november är hon månadens konstnär på biblioteket i Vingåker. I somras deltog hon också i utställningar i Hjälmargården och på Säfstaholms slott.

— Jag vill visa upp min konst och kunna tjäna pengar på den, säger Amanda.

På utställningarna visar hon inte bara sina fotografier, utan även 3D-illustrationer skapade i datorn. Här är det inte naturmotiv som gäller, utan främst inomhusmiljöer. Som bilden på ett kafé i varma röda och gula toner, med långa rader av bakverk på disken.

— I 3D-programmet kan man göra vad som helst, det finns inga begränsningar. Man kan verkligen få ut sin kreativitet, säger hon.

Ett av mobilspelen som Amanda Ramstedt och hennes bror John ligger bakom, där man ska hjälpa en pumpa att ta sig fram i rymden. Foto:

I samma program gör hon också bakgrunder och grafik till mobilspel. Det är en del av verksamheten i företaget Ramplay, som hon driver med sin bror John Ramstedt sedan ett halvår tillbaka.

— Spelen är så himla roliga att göra! Att få kombinera färger och former och koppla ihop det med tekniska funktioner till en produkt, säger Amanda, och visar några av spelen som Ramplay ligger bakom. En gris som rör sig mellan polkagrisar och en pumpa som ska ta sig fram i rymden.

Ramplays huvudsakliga verksamhet är dock att skapa appar. Det har redan blivit ett 50-tal.

— Vi såg ett behov hos företag att digitalisera sig. De kan använda appar för lagerhållning, administration med mera, säger Amanda och visar ett exempel på en enkel app där man snabbt ser vilka golfbilar som är lediga, upptagna eller trasiga.

Även gällande Ramplay är målet att bli stora och framgångsrika.

— Det vore kul att göra något riktigt stort som gör oss kända.

Amanda Ramstedt

Ålder: 22 år.

Bor: Österåker.

Familj: Mamma, pappa, storebror.

Sysselsättning: Fotograf, 3D-grafiker.

Utbildning: Avancerad 3D-grafik, webbdesign.

Övriga intressen: Rida, ta hand om mina två hästar.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerDataspelFotograferingInternetKonst
Relaterat