Skådespelaren Ellen Bergström från Vingåker hoppas att kampanjen ska väcka en tanke.

Ellen Bergström vill skapa diskussion

Vingåker

Om sex inte är frivilligt så är det ett brott, enligt nya samtyckeslagen. Skådespelaren Ellen Bergström från Vingåker är en av dem som deltar i en informationskampanj om den nya lagen.

Brottsoffermyndighetens nya kampanj riktar sig till unga i åldrarna 18-25 år. Syftet med kampanjen är att sprida kunskap om den nya sexualbrottslagstiftningen som började gälla 1 juli och som utgår från att sex ska vara frivilligt, annars är det olagligt.

När Ellen Bergström fick frågan om hon ville medverka i Brottsoffermyndighetens kampanj svarade hon ja utan minsta tvekan.

– Jag tycker att det är jätteviktigt. Många kritiker kan nog tänka att "vad ska en lag göra? De här sakerna händer ändå bakom stängda dörrar". Men jag tänker att det här hjälper människor att förstå vilka rättigheter man har.

Enligt den nya samtyckeslagen är det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visat att den vill delta.

– Initiativtagaren ska alltid ställa frågan "vill du ha sex?". Och den andra personen har alltid rätt att säga nej och då ska initiativtagaren respektera det, det är lag på det.

Ellen Bergström tror att många människor har haft sex fast de inte vill, för att de inte vågar säga nej.

– Det kan också vara så att initiativtagaren har haft sex med någon som inte vill, även om initiativtagaren inte ens har vetat om det. Därför är det så himla viktigt att frågan "vill du ha sex" kommer. Det ska bara vara en grej man gör, att det blir naturligt.

Skådespelaren Ellen Bergström från Vingåker hoppas att kampanjen ska väcka en tanke. Foto:

Hon hoppas att kampanjen ska väcka en tanke, leda till en diskussion.

– För åtta år sedan skulle jag aldrig ha sagt ifrån om en kille kom fram och tog mig på rumpan. Men i dag skulle jag göra det, för jag vet att det är min rättighet. Det är inte okej att göra så.

Brottsoffermyndighetens kampanj pågår vecka 45–50 och kommer bland annat att spridas på tåg, i radio och i digitala kanaler.

Läs mer om dessa ämnen

Ellen BergströmVingåkerSexualitet