Arbetet i Matakuten har fått Elin Blidh att fundera över vad som är viktigt i livet. Foto:

Elin lever som hon lär: "Mat ska inte slängas"

Vingåker/Katrineholm

En av volontärerna i Matakuten i Vingåker är Elin Blidh som själv är mer spara än slösa.

– Jag är lite snål och tycker att man ska ta vara på maten.

Uppvuxen vid Vretsta utanför Vingåker ser sig Elin Blidh som en lantis trots att hon bor i lägenhet i Katrineholm. Och någon gång framöver vill hon flytta ut på landet igen, odla och vara självförsörjande på grönsaker. Till dess får hon nöja sig med att följa tomaternas och gurkornas växtkraft på den inglasade balkongen.

– Det blir som ett miniväxthus och det frodas rätt bra. Det är kul att se det växa. Men det är inte alltid jag lyckas. Ett år vattnade jag för mycket, säger Elin.

Som långtidssjukskriven har Elin tvingats att lära sig leva sparsamt. När det gäller mat är det planering och storhandling en gång i månaden med mycket storpack som delas upp i lagom portionsstorlekar och fryses in. Och så försöker hon laga "lagom" mycket mat och göra matlådor av rester.

  • Ibland kan det dyka upp kaffebröd i kassarna från Matakuten. Foto:
  • Alla i Matakuten arbetar ideellt med att hämta, packa och distribuera mat. Foto:
  • Frukt och grönt som kasseras i butiker gläder den som får hjälp av Matakuten. Den här dagen packades, förutom frukt, två stora bröd, vitkål, morötter och champinjoner i matkassarna som delades ut. Foto:
1/

Eftersom jag själv inte har det superbra ställt förstår jag vad det betyder

Elin säger att det känns jobbigt att slänga mat. Med miljön i tankarna har hon under en tid varit vegetarian för att nu vara flexitarian, alltså att äta mindre kött och mer vegetariskt till exempel genom att ha en eller flera köttfria dagar i veckan.

Miljötänket med att inte kasta livsmedel återfinns i den ideella föreningen Matakuten, som dessutom gör gott för medmänniskor.

Mat som av olika anledningar kasserats av butiken samlas in av Matakuten och fördelas ut till människor som har det tufft ekonomiskt.

– Det var mamma som fick med mig, berättar Elin.

Mamma heter Anita Blidh och är en av de drivande i Matakuten. Elin sköter föreningens Facebook-sida där hon svarar på frågor och fortlöpande berättar om verksamheten; vad de fått in från butikerna, lägger ut bilder på hur påsar med mat packas och information om hur många påsar som delats ut. Ibland hjälper hon till att packa också. Fem, sex timmar i veckan lägger Elin på att vara volontär i Matakuten.

– Eftersom jag själv inte har det superbra ställt förstår jag vad det betyder. Det känns bra att hjälpa andra oavsett om det handlar om mat, kläder eller pengar. Och så är det bra att saker kommer till användning. Det är bra om vi kan hjälpa varandra.

Arbetet i Matakuten har påverkat Elin. Fått henne att tänka.

– Jag är mer medveten om vad jag spenderar tid och pengar på. Vad som är viktigast i mitt liv. Familjen är viktigast för mig.

Mer om Elin Blidh

Ålder: 24 år

Familj. sambon Dennis

Bor: lägenhet i Katrineholm

Gör: arbetstränar

Intressen: musik, foto "jag trivs bäst bakom kameran"

Framtidsplaner: jag ska plugga upp mina gymnasiebetyg, det ser jag fram emot. Så småningom vill jag arbeta med människor på något sätt. Och så hoppas jag att vi kan starta en Matakut i Katrineholm också.

Matakuten

Är en ideell förening som arbetar mot hunger och för ett hållbart samhälle genom minskat matsvinn.

Startade sin verksamhet 2017.

Delar ut mat två gånger per vecka till personer som har brist i hushållskassan. Till exempel pensionärer, asylsökande, sjukpensionärer och arbetslösa.

Maten kommer från Cityhallen och Coop i Vingåker, Ica Maxi i Katrineholm och en äggleverantör.

Ett tiotal personer hämtar, packar och distribuerar matpåsarna.

Två gånger per vecka delar föreningen ut 80-90 påsar med i första hand bröd, ägg, frukt och grönt.

Verksamheten tar inte sommaruppehåll.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerMatMiljöVälgörenhetnatur
Relaterat