Arbetsledare Tonny Adrelius vid räddningstjänsten i Vingåker konstaterar att nu tar de flesta av dem som sagt upp sig tillbaka sina uppsägningar, Inte för att man är nöjd med avtalet som påbörjas 1 maj, utan för att säkerheten för kommuninvånarna ska bibehållas. Från vänster: Stefan Berlin, Roine Larsson Tonny Adrelius och Daniel Nielsen

De flesta deltidare tar tillbaka uppsägning

Vingåker

Samhällansvar och pliktkänsla och ett missnöje mot den, som man anser, försämring den föreslagna omorganisationen medför, gör att de flesta av deltidsbrandmännen nu väljer att bli kvar.

Kampen för ett bättre avtal har pågått på allvar sedan början av februari. Det nya avtalet som facken centralt har tecknat med arbetsgivarsidan är för dåligt, anser många deltidsbrandmän landet över.

Bland dem även en huvudpart i Vingåker. Av 17 anställda deltidare sa tio upp sig eftersom man var missnöjd med avtalet.

Från förbundsledningen för Västra Sörmlands räddningstjänst lades fram ett förslag om omorganisation för att möta upp ett stort antal färre deltidare i Vingåker.

Förbundsledningens svar är att minska styrkan i Vingåker till 1 räddningsledare och två brandmän som åker ut från Vingåkersstationen. Med så få personal får man inte rökdyka, det måst vara minst fem brandmän på plats för en sådan insats.

På flera olika sätt anser deltidarna i Vingåker att det nya förslaget försämras i den grad för kommuninvånarna att personalen hade ett extramöte i söndags.

Arbetsledare Tonny Adrelius berättar att vid mötet var det nya organisationsförslaget på tapeten och det var många deltagare som hade saker att säga om detta förslag.

— Många var upprörda. Man ansåg att säkerhetsaspekten så radikalt försvinner med det förslaget att man valde att dra tillbaka sina uppsägningar.

Av de tio som sagt upp sig är det i nuläget åtminstone sju som drar tillbaka uppsägningen.

Att styrkan vid larm går ut med en arbetsledare och fyra brandmän innebär en bättre möjlighet till som nämnts rökdykning, brandbekämpning och insatser vid olyckor.

Eftersom räddningstjänsten i Högsjö lider brist på deltidare kommer det sannolikt att bli mer upp till Vingåker att åka även på Högsjölarm vilket innebär ökad larmfrekvens, siar Adrelius.

Men en sak står fast.

— Många är besvikna och avtalet är fortfarande under all kritik, det är det ingen tvekan om. Men vi hoppas på att försöka satsa på nya lösningar.

Uppsägningar

Tio av 17 deltidare inom räddningstjänsten sa upp sig med anldning av det avtal som facken skrivit under på. Här ställde man krav på bland annat bättre OB, bilersättning vid larm och att få lön försin fyra timmar fysträning i veckan.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Västra Sörmlands räddningstjänstVingåker
Relaterat