Marcus Asplund, funktionschef på Västra Sörmlands räddningstjänst, har haft i uppdrag att utvärdera alla larm under testperioden, för att se om det förekommit några förseningar eller fördröjningar. Foto:

Dags att utvärdera nya organisationen

Katrineholm

Nu ska räddningstjänstens nya RIB-organisation (räddningstjänstpersonal i beredskap) utvärderas. — Länsstyrelsens rekommendationer kommer att väga tungt. Men ibland kan man inte trolla, säger Marcus Asplund, funktionschef på Västra Sörmlands räddningstjänst.

Sedan början av maj i fjol är bemanningen i Vingåker bantad från en arbetsledare och fyra brandmän till en arbetsledare och två brandmän. Vid larm får de tre förstärkning av två heltidare från stationen i Katrineholm. Samtidigt har Västra Sörmlands räddningstjänst två deltidsbrandmän i Katrineholm som täcker upp vid behov.

Den nya organisationen har varit på prov, fram till årsskiftet. Inom kort ska den utvärderas. Det innebär att länsstyrelsen, som är räddningstjänstens tillsynsmyndighet, tittar på risker och säkerheten utifrån samhällsmedborgarnas bästa och sedan kommer med ett utlåtande.

Marcus Asplund har haft i uppdrag att utvärdera alla larm under testperioden, för att se om det förekommit några förseningar eller fördröjningar, vilken man befarade att det skulle göra.

— Vi har inte märkt någon fördröjning vid insats eller någon effekt av att de inte har varit full styrka när de kommit fram. Vingåker har skrivit en utvärdering efter varje larm, där de ska ta detta i särskilt beaktande, säger han.

Inom kort ska länsstyrelsen utlåtande vara klart.

Kan deras utlåtande vara avgörande för om ni måste riva upp den nuvarande organisationen eller inte?

— Både ja och nej, beroende på vad de säger. Men det är klart att det är ett tungt vägande skäl när länsstyrelsen går in och säger att så här ska det vara, eller så här ska ni fortsätta.

— Men vi sitter samtidigt i den här sitsen, att det här är det vi faktiskt kan leverera. Vi har inte personal i Vingåker. Det är därför det är neddraget. Säger länsstyrelsen att vi måste vara fem gubbar i Vingåker, då sitter vi lite taskigt till. Kommunerna också. Det måste fram medel och resurser, för vi kan inte trolla.

Marcus Asplund menar att även om man skulle lyckas få fram folk tillfälligt så är det inte hållbart i längden.

— Det gick an förr i tiden när man som i Katrineholm exempelvis hade tillgång till mycket arbetskraft via Scania och Ericsson. Det var inga problem att få ihop 25 deltidare i Katrineholm men i dag har man effektiviserat, så varje person som är på arbetet är jätteviktig. Man kan inte släppa i väg sin arbetskraft 3-4 gånger i veckan.

En av orsakerna till att det har varit svårt att hålla beredskapen i Vingåker, främst under dagtid, är att många som bor här arbetar på annan ort.

— Så även om nu länsstyrelsen skulle säga att vi behöver vara fem "rib-are" i Vingåker så kommer vi inte att lösa det, om vi inte får hjälp av medlemskommunerna ekonomiskt och av företagarna i Vingåker med personal.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenVästra Sörmlands räddningstjänstVingåker
Relaterat