Ludmila Holm vid Ung integration deltar i planeringen av projektet.

Bostad på landet ska inte vara kört för nyanlända

Vingåker

Det är en lång och omöjlig dags färd för nyanlända som vill bo utanför tätorten men saknar körkort. Nu vill kommunen bereda väg till landsbygden genom att ge ett 30-tal nyanlända en kurs i trafikkunskap.

Det handlar inte om att starta en regelrätt trafikutbildning.

– Vi kommer inte att konkurrera med körskolorna och erbjuder ingen övningskörning. Det handlar om att ge förberedande trafikkunskaper kombinerad med språkundervisning, så att de själva på sikt kan ta körkort.

Det säger Ludmila Holm, områdeschef vid integrationsenheten och verksam i planeringen av projektet. För att kunna kicka igång det i september i år, har kommunen sökt drygt 330 000 kronor i statliga insatsmedel för nyanlända och ensamkommande unga.

Bostadsbristen i centrala Vingåker är akut. Men i kranorterna, särskilt i Högsjö men också på andra håll i Vingåkers landsbygd, finns lediga bostäder att hyra. Det skulle minska trycket på bostäderna centralt och samtidigt minska trångboddheten för större familjer.

Kruxet är bara att få nyanlända har körkort och att kollektivtrafikens turer är otillräckliga. De nyanlända kan därmed inte ta sig till och från skola och arbetstillfällen i tätorten.

– Därför är det absolut nödvändigt att utbilda dem i trafikkunskap så att de ökar sina chanser att ta körkort och kunna bosätta sig utanför Vingåker. Där finns flera värdar som gärna hyr ut, men de nyanlända kan ju inte cykla emellan, säger Holm.

Projektet planeras att löpa i två år. Deltagarna ska anvisas av arbetsförmedlingen, eftersom här finns en chans att slå två flugor i en smäll.

Det finns nämligen en stor brist på yrkesförare i länet.

De 30–35 personer som ges möjligheten att delta i projektet, bedöms därför ha goda chanser att på sikt få ett jobb bakom ratten till bil, buss eller lastbil.

Då kvinnor enligt kommunen är på frammarsch inom föraryrket ska utbildningen vara jämnt könsfördelad.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkers kommunHögsjöVingåkerArbetsmarknadIntegrationTrafik
Relaterat