• Badsäsongen är rekordtidig i år. Åsa Karlsson, Mikael Larsson, Christian Norrgård och Anders Olsson arbetar med att få i Lytterstabadets bryggor. Foto:
  • Marianne Wargheden från Katrineholm njuter av sin charter till Lyttersta. Foto:
  • Vinterns islossning vek ihop bryggan till ett dragspel. Foto:
  • Anders Olsson visar var strandlinjen tidigare gick vid Lytterstabadet. "Vi har redan tappat fem, sex meter av stranden och det börjar bli akut. Nu har eroderingen nått jordlagret och om man inte tar tag i det är badplatsen borta inom en snar framtid". Foto:
1/

Badsäsongen är i full gång vid Lyttersta

Vingåker

Med 28 grader i luften och 18 grader i vattnet har badgästerna redan hittat till oasen vid Tisnaren.

Idyllen vid Lytterstabadet är total med frodiga gräsmattor, klarblå himmel, solgass och en blank sjöspegel. Värmeböljan med högsommarväder i mitten av maj har lockat ut badgästerna rekordtidigt. Utsträckt på en filt njuter Marianne Wargheden från Katrineholm. Med pannbiffsmörgås och pilsner i matsäcken har hon vikt hela dagen för badliv.

– Jag kom hem från Turkiet i måndags, men det är lika varmt här. Eftersom jag kommer från Skåne badar jag helst inte i insjö, men det här duger. Jag har varit nere och kärringdoppat mig och förfrös inte tårna, skrattar hon.

Fortfarande är badplatsens toaletter låsta, till badgästernas förtret, men snart ska det bli ändring på det säger Anders Olsson från kommunens samhällsbyggnadsenhet.

– Vi brukar göra i ordning badplatsen så här års och är till och med en vecka tidiga i år. Vi låser upp toaletterna i nästa vecka när badstegarna är på plats, säger han.

I sällskap med personal från Viadidakt arbetsmarknad ägnar Anders Olsson tre, fyra dagar åt att lägga i bryggor vid kommunens alla badplatser.

Över nejden ekar taktfasta slag när bryggstolparna slås i med hjälp av tryckluftshammare. Bryggan, som legat i under vintern, har isen brutit sönder, så arbetspasset fick inledas med reparation. Ett annat område som kräver omsorg är badplatsens strandlinje som successivt nöts ner i Tisnaren.

– Vi har redan tappat fem, sex meter av stranden och det börjar bli akut. Nu har eroderingen nått jordlagret och om man inte tar tag i det är badplatsen borta inom en snar framtid, konstaterar Anders Olsson.

För tio år sedan stabiliserades strandlinjen nedanför Lytterstastugan med hjälp av nät och stensättning. En liknande lösning är på gång för resten av strandlinjen säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S).

– Vi är medvetna om eroderingen och har koll på läget, men vi måste tillstånd från Länsstyrelsen och det kan ta tid, säger hon.

En glädjande nyhet för badets funktionsnedsatta besökare är att en ny handikappramp är på gång.

– Tanken är att den nya rampen ska gå hela vägen ner från den asfalterade gångvägen och ut i vattnet, förklarar Bengtsson.

Läs mer om dessa ämnen

LytterstabadetVingåkerbadplats