• Therese Andersson har varit egen företagare sedan 2011 då hon och en kollega öppnade Hårknuten i Vingåker. Med en fast kundkrets har hon fullt upp och jobbar även sena kvällar ett par dagar i veckan. Foto:
  • Det kan ta upp till åtta veckor att få en eftermiddagstid hos Therese Andersson. Foto:
  • Vilken apparat använder du mest frekvent i ditt arbete? Svaret var hårfönen Foto:
1/

Ångrar inte att hon valde att öppna eget

Vingåker

Therese Andersson hade sikte på en volleybollkarriär när hon började gymnasiet, men livet kan ta sig andra vägar än planerade och hon valde senare att gå frisörutbildning och sedan 2004 har sax och fön varit en viktig del av hennes yrkeskarriär.

Vi sitter i köket på Therese Anderssons salong Hårknuten. En salong som hon öppnade tillsammans med en kollega 2011 och som hon driver själv sedan några år tillbaka.

Att vara frisör i Vingåker innebär att man har många kollegor som har egna salonger.

— Jag ser oss som kollegor och inte konkurrenter. Om någon vill ha en drop in-klippning och jag är upptagen så hänvisar jag till andra kollegor, slår Therese Andersson fast.

2004 var Therese Andersson klar med sin frisörutbildning och började på en Vingåkerssalong där hon arbetade fram till 2011 då hon och en kollega tog steget fullt ut och öppnade en egen salong. Vid flytten hade hon och kollegan en trogen kundkrets och salongen fick fäste direkt.

— Hade vi inte haft det så hade vi nog inte vågat.

Att vare egen är en frihet med stort ansvar, det kan hon skriva under på. Det är skillnad på att ha en stol i någon annans salong och att driva en egen.

— Det går åt mycket mer tid som egen företagare och den största skillnaden är allt som ska fixas runt omkring. det är beställning av produkter, det är städning, pappersarbete med mera. Men ångrar mig? Nej, det gör jag inte.

Kan hon rekommendera ungdomar som står i ett karriärsval att välja just frisörutbildning? Hon tänker efter och nickar sedan.

— Ja, om man är beredd på att jobba mycket.

Att vara frisör innebär en del statiska rörelser som kan skapa arbetsskador med tiden. Själv känner Therese Andersson att det är framförallt axlar och ben som får stryk.

— Det sliter en del, det gör det, men det är bara att köra på.

När det gäller produkter som används inom yrket har de blivit mer miljövänliga allteftersom, men visst används mer stronga saker vid bland annat blekning av hår. Salongen har en fast kundkrets och kalendern är full ett antal veckor framåt, och vill man ha en eftermiddagstid kan det ta upp till åtta veckor att få plats i stolen, berättar hon.

Att vara egen företagare utan någon anställd innebär många och långa timmar och fem veckors semester kan hon bara drömma om. Men fördelarna är bra mycket fler än nackdelarna, sammanfattar hon sitt yrkesval.

Företag för framtiden

Företag för framtiden är en artikelserie som med oregelbundna mellanrum. Tidigare artiklar har varit: Sanna Stahl som är nagelterapeut och fransstylist och Sjötorps Hus som expanderat stort de senaste åren.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerEkonomi/FöretagNäringsliv
Relaterat