10 semestertips i Vingåker

Vingåker
annons

I Vingåker kan den som har pippi på fåglar, jaktlust som en fyndjägare eller gillar gamla bruksmiljöer hitta sitt eldorado.

Högsjö är en pärla

Den gamla bruksorten med modern industri har vackra gamla trä- och tegelbyggnader, ligger vid två sjöar och har en fin badplats. En promenad bland kulturhistoria och grönska rekommenderas. Söndagar i juli är Bruksmuseet öppet och det är utställning i Mangelboden: ”Skolan 175 år”.

Foto:

Retrobilar

Det kommer att mullra 60-tal under dagarna tre, 21-23 juli, i Vingåker. Bilar från den tiden av märken som Opel, Volkswagen, Peugeot och Volvo med fler kommer att visas på utställning eller bara sakta glida genom samhället. I slottsparken blir det biltävling med Bosse Bildoktor och i Folkets park konsert med Hep stars.

Foto:

Få syn på fågel

Fågeltornet vid Kolsnaren ligger nära väg 52, parkering intill vägen. En kort promenad via stig och spänger leder till tornet där man kan följa trapporna upp och få utsikt över vass och sjö. Vilka fåglar andra besökare sett finns antecknat i en bok. Kanske får du syn på brun kärrhök.

Mecka för fyndjägaren

Outletområdet i Vingåker lockar mängder av besökare. En vardag har man största svängrummet att välja och vraka. Det händer att man kan prisfynda rejält, särskilt om man tar tid på sig att leta. När man tröttnat på att prova kläder kan man titta på glas, kanske hitta presenter, och handla kakor.

Fika med konst

Konditori City har ersatts av Sultans som håller fikafanan flygande i Vingåker. Samtidigt som man smakar av sortimentet får man en dos kultur i form av konst. Varje månad ställer en konstnär ut i lokalerna. Trivsamt på liten yta i centrala Vingåker.

Flott boende på vatten

Ruda gård vid Tisnaren har husflottar att hyra ut. Man kan övernatta på flotten, flera bäddar finns, liksom enkel utrustning. En skön sommarutflykt ut på den stora sjön som ligger i kommunerna Vingåker, Katrineholm och Finspång.

Foto:

Av riksintresse

Brevens bruk hör visserligen till Närke, men ligger på gränsen till västra Sörmland. Det traditionella och speciella midsommarfirandet med flera hundra år gamla anor är vida känt. Orten erbjuder generöst utrymme, vackra vyer och en vattenspegel. Att man får se hjortar är högst troligt. Brevens Bruk är klassat som kulturhistorisk miljö av riksintresse.

Moderträd bär frukt

Njut i parken vid Säfstaholms slott. Slottet är stängt för renovering i sommar men i parken blir det aktiviteter för barn. Eller ta en promenad i slottsmiljö. En bit bort finns moderträdet till Säfstaholmsäpplet, trädet som 1851 undgick yxan i sista stund. Frukten befanns så god att trädet sparades. Och än bär trädet frukt.

Foto:

Kaffe och kakor

På Hjälmargården i Läppe finns det mesta en semesterledig turist kan kräva. Kaffestugan frestar med bakverk och konstrika glassformationer. Restaurang finns, och på campingen kan man bo. Badplatsen intill lockar med sköna dopp i Sveriges fjärde största sjö Hjälmaren. I Hampetorp några kilometer bort kan man ta färjan till Vinön.

Stilla och skönt

Västra Vingåkers kyrka erbjuder en stilla stund. De gamla lövträden på kyrkogården skänker skönhet och skugga en solvarm dag. "Vår förhoppning är att du skall känna dig välkommen hos oss, oavsett om du är troende, sökande, tvivlande eller väljer att beskriva dig själv på något annat sätt", skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

boenBrevens brukHögsjöVingåkerKulturOrnitologiShoppingTrädgårdTurismkyrkan sommar
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka