• Tänker du cykla med odubbade däck kan det vara läge att tänka om. Foto:
  • SMHI har utfärdat en klass 1-varning för halt väglag. Foto:
1/

Varning för monsterhalka när kylan slår till

Sörmland

Töväder och regn som följs av sträng kyla ställer garanterat till det i trafiken.

Därför utfärdar nu SMHI en klass 1-varning för riktigt besvärligt väglag i hela Sörmland.

Efter flera dygn med plusgrader och tö kommer nu den kompakta vinterkylan tillbaka och redan under natten till onsdagen befaras allt som förvandlats till vatten de senaste dagarna frysa till och förvandlas till is igen.

— Vi går alltid ut med en klass 1-varning när vi först har områden av regn eller blötsnö som lägger sig på vägbanor där temperaturen är i närheten av noll och sedan snabbt fryser på, säger meteorolog Marcus Sjöstedt på SMHI i Norrköping.

Nu berör nederbörden visserligen främst de östra delarna av Sörmland, men hela länet berörs eftersom de delar som klarar sig undan nederbörd ändå har haft flera dygn med töväder.

Kylan håller i sig fram till och med helgen, och eventuellt några dagar in på nästa vecka också.

— Eventuellt kommer det in lite mildare väder efter helgen, men det är lite osäkert just nu, säger Marcus Sjöstedt. Det är inte helt enkelt att ställa en säker prognos.

Alltid förberedd på det värsta är man även på ortopeden på Mälarsjukhuset, men här tar ingen höjd för besvärligt väder.

Tillströmningen av patienter till sjukhusen är tvärt emot vad man skulle kunna tro inte så väderrelaterat.

— Visst händer det att folk halkar på isfläckar och drar på sig framför allt handledsfrakturer när de tar emot sig, men vi ser väldigt sällan en höjd tillströmning av patienter på grund av besvärligt väder, säger Peter Landell som är verksamhetschef på ortopeden i Eskilstuna och Katrineholm.

Sjukvårdens erfarenhet är att det framför allt är äldre personer som halkar och bryter sig men det sker i regel i de egna hemmen.

Men ett bra tips till alla som likafullt måste ut där det är halt delar gärna Peter Landell med sig:

— Använd broddar.

Klass 1-varning

En klass 1-varning handlar om ett väderläge som kan ge svårigheter i exempelvis trafiken. Klass 2 varnar för ett mycket besvärligt väder och klass 3 om extremt väder.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaTrafik