Liberland. Foto:

Därför längtar jag till Liberland

Replik till Susanne Nyströms lördagskrönika

Den 28 april publicerade DN ett reportage om Liberland där jag intervjuades som sympatisör.

Jag fick berätta varför jag längtade bort från Sverige och satte mitt hopp till projektet Liberland, en planerad libertariansk mikrostat. Den 6 maj kommenterar Susanne Nyström på Katrineholms-Kuriren reportaget med mycket oförståelse och några referenser till mig som jag gärna bemöter.

Nyström insinuerar att vi vill "mura in oss själva" och antyder att främlingsfientlighet är en av våra drivkrafter. Hon jämför oss med Front National samt Sveriges historia av rasbiologi och diskriminering av begåvningshandikappade.

Nyström gör det väldigt bekvämt för sig när hon ignorerar att jag uttalade mig positivt om arbetskraftsinvandring (som Liberlands marknadsekonomi skulle ha helt andra förutsättningar för än Sveriges socialdemokrati som präglar samtliga riksdagspartier), och att jag även talade mig varm om muslimer som hellre vill leva i en libertariansk mikrostat än under sharia. Vad som inte framkom i intervjun var även att jag tänker väldigt mycket på flyktingar, men hänvisade till att Hans Rosling själv konstaterade att ett flyktingläger i närområdet kan hjälpa 20 gånger fler människor för samma summa som på en svensk flyktingmottagning. Men Nyström väljer att bara associera till Le Pen och rasbiologi.

Jag sa även i intervjun att om media vill att något är otänkbart så skriver ni att det är otänkbart samt att ni har tagit på er att uppfostra folket, och här var ett exempel jag räknade med.

Joakim Jacobsson

Svar: Jag skrev inte att främlingsfientlighet är en av drivkrafterna bakom att nästan en halv miljon människor har anmält sitt intresse för att bli medborgare i Liberland. Det jag skrev är att det sannolikt är samma pessimism, längtan efter likasinnade och känsla av att mycket går åt fel håll som gör att en del röstar på Le Pen, andra önskar flytta till Liberland.

Vidare förde jag ett resonemang om att en del vill mura in sig själva, medan andra vill mura in andra. De som önskar flytta till Liberland var ett exempel på det första. Institutionerna för begåvningshandikappade handlade om det senare.

Susanne Nyström

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaPolitikReplik
Relaterat