Flest Strängnäsbor vill att Moderaterna ska styra kommunen den kommande mandatperioden.

Det stod klart vid 01.15-tiden, när rösterna från samtliga 20 valdistrikt var räknade.

[fakta nr="1"]

Artikelbild

Magnus Stuart och Jacob Högfeldt, Moderaterna.

Moderaterna landade vid 30,5 procent under valnatten. Det är en liten minskning, jämfört med förra valet.

– Det känns hoppfullt och samlat, sa Jacob Högfeldt till tidningen klockan 23.40.

– Men det finns ett antal känsliga distrikt kvar att räkna som vi anar att vi kan tappa i, sa han då och syftade på områden som berörs av beslutet om en ändrad skolstruktur.

Jacob Högfeldt har tidigare sagt att han inte utesluter ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna. De två partierna får tillsammans mer än 50 procent av rösterna.

Artikelbild

Jubel hos Sverigedemokraterna, enligt Linda Hefvelin och Lina Boy.

– Men vi måste avvakta slutresultatet, jag har inga besked att ge. Först ska vi se resultatet och analysera det, därefter kan vi återkomma med besked, sa han till tidningen under kvällen.

Stämningen på den moderata valvakan, som hölls på hotell Rogge, var lägre några timmar tidigare. När tidningen gjorde sitt första besök för kvällen hade TV4:s och SVT:s vallokalsundersökningar just presenterats. De siade om att M inte längre skulle vara näst största parti på riksnivå.

Artikelbild

Glädje hos Moderaterna.

Desto muntrare var det då hos Sverigedemokraterna, som höll valvaka på värdshuset Gripen i Stallarholmen. Ett 40-tal medlemmar med respektive följde utvecklingen med spänning.

Strengnäs Tidning var inte välkommen att besöka vakan, efter ett beslut från värdshuset, men partiföreträdarna Linda Hefvelin och Lina Boy mötte upp utanför:

– Det blev kraftigt jubel när vi gick över 20 procent. Om det ser lika bra ut på lokal nivå så innebär det en fördubbling och det är vi förberedda på, säger Lina Boy, toppkandidat efter att Stefan Jakobsson och Stefan Manninen dragit sig tillbaka.

När rösterna från alla distrikt hade räknats, får SD lokalt ett valnattsresultat på 14,9 procent – en ökning jämfört med för fyra år sedan.

– Vi känner ett stort stöd. Det är inte samma tabu att rösta på oss längre, säger Linda Hefvelin, ordförande för SD:s lokala partiförening.

Medan Moderaterna kalasade på en buffé med skaldjur och kallskuret, åt Socialdemokraterna skogaholmslimpa i föreningslokalen i Åkers styckebruk.

– Det har nog aldrig varit så här ovisst, sa Monica Lindell Rylén när tidningen hälsade på vid 20-tiden.

Det omstridda beslutet om att lägga ner ett antal grundskolor kan komma att påverka utgången lokalt, medgav Monica Lindell Rylén, som är toppkandidat och nuvarande kommunalråd i M och S-majoriteten.

– Vi får se. När vi var mitt uppe i beslutet trodde jag att det skulle bli en väldigt jobbig valrörelse, med tanke på hur upprörda känslorna var då. Men det har verkligen lagt sig, säger hon.

När de 20 distrikten var räknade, hade S ett resultat på 21,1 procent – vilket är lägre än förra valet.

Sverigedemokraterna är övertygade om att partiets motstånd mot majoritetsbeslutet har gett utdelning i valet.

– Vi tror att vi hämtat många röster lokalt genom vårt ställningstagande i frågan om skolstrukturen i Strängnäs, säger Lina Boy.

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFsZ3JhZmlrJz48L2Rpdj4KPHNjcmlwdCBzcmM9J2h0dHBzOi8vZDZ2cWM3M3I5a25lLmNsb3VkZnJvbnQubmV0L3YxMy90dC13aWRnZXQuanMnPjwvc2NyaXB0Pgo8c2NyaXB0PgogICAgbmV3IHR0LlRUV2lkZ2V0KHsKICAgICAgICBXaGVyZVRvQWRkV2lkZ2V0OiAndHQtdmFsZ3JhZmlrJywKICAgICAgICB0eXBlOiAnY3VzdG9tJywKICAgICAgICBzdWI6ICd2YWxncmFmaWsnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFscm9ib3QnPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0IHNyYz0naHR0cHM6Ly9kNnZxYzczcjlrbmUuY2xvdWRmcm9udC5uZXQvdjEzL3R0LXdpZGdldC5qcyc+PC9zY3JpcHQ+CjxzY3JpcHQ+CiAgICBuZXcgdHQuVFRXaWRnZXQoewogICAgICAgIFdoZXJlVG9BZGRXaWRnZXQ6ICd0dC12YWxyb2JvdCcsCiAgICAgICAgdHlwZTogJ2N1c3RvbScsCiAgICAgICAgc3ViOiAndmFscm9ib3QnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]