Inte mindre än 49 unga mellan 11 och 19 år är på e-sportläger i Gula industrihuset.

– Planen var att vi skulle anordna ett läger nästa år men kommunen ville att vi skulle hålla det redan i år, berättar Jonas Karlsson, en av arrangörerna.

På lägret finns det också fritidsledare från kommunen.

Artikelbild

Under torsdagen var det öppet hus på lägret för alla nyfikna. Besökarna kunde både se de unga spela och själva testa på att spela.

– Det är ett otroligt lugnt läger. Det har fungerat jättebra under veckan, barnen har lyssnat, säger Jonas Karlsson.

De unga har haft lektioner med lärare från Area Academy som är världsledande inom pedagogiska strukturer för e-sport. Det har hållits lektioner i kommunikation, teambilding, coachning och roller i spel. Lektionerna har varvats med fysiska aktiviteter som promenader och bad.

– Det är kul. Jag har aldrig spelat på det här sättet förut. Jag har bara spelat med vänner för att det är kul. Här får man öva på olika grejer i matchen och utvecklas på ett helt annat sätt än annars, berättar Georg Persson.

På lägret har det varit lektioner i Counter-Strike, CS.

Artikelbild

Jonas Karlsson är en av arrangörerna av e-sportlägret.

– Jag har spelat CS innan men mest kört andra spel. Både jag och Valle (kompisen Valdemar Söder) tänkte nu spela lite mer seriöst och komma upp i rankning. Jag vill testa hur bra man kan bli, det är svårt att veta annars, säger Georg Persson.

På vardagarna brukar han inte spela så mycket.

– Men på somrarna spelar jag när jag inte har något bättre för mig, när jag inte jobbar eller träffar vänner. På sommaren spelar jag säkert fem timmar per kväll, berättar Georg Persson.

Vad har ni utvecklat mest under veckan?

– Hur vår kommunikation fungerar, säger Valdemar Söder.

– Man lär sig att spela tillsammans på en ny nivå. Det handlar mycket om taktik, att spela ut motståndaren och hela tiden berätta för lagkompisen vad man gör. Vi kommunicerar via Discord som fungerar som Skype, säger Georg Persson.

Hur har ert spel förändrats när ni har bättre kontakt med varandra?

– Det har absolut gått bättre när man kommunicerar mer, säger Valdemar Söder.

– Det blir också roligare när man vinner mer, säger Georg Persson.

Under torsdagen fick lägerdeltagarna besök av tidigare världsstjärnor inom e-sport. De som kom var Emil Christensen, kallad Heaton, och Tommy Ingemarsson, kallad Potti.

– Det är klart att det ska bli kul att träffa dem. Det är en stor bonus men det är inte därför jag har kommit till lägret, sa Georg Persson inför mötet.