Marie, 56, betalar för två larm: "Man blir arg på sig själv"

Vingåker
Lästid cirka 10 min

Den dörrknackande säljaren från Svenska trygghetslösningar erbjöd familjen Gustafsson ett billigare hemlarm. 
Snart fyra månader senare betalar familjen för dubbla larm, varav det ena inte är färdiginstallerat.
– Jag är grymt besviken, säger Marie Gustafsson.
Hon har nu anmält Svenska trygghetslösningar – vilket hon inte är ensam om att ha gjort.

undefined
Nu sitter det två knappsatser innanför dörren på familjens Gustafssons villa i Vingåker. Den högra tillhör larmet från Svenska trygghetslösningar, den andra Verisure. Marie Gustafsson har ARN-anmält Svenska trygghetslösningar.

En försäljare knackade på hemma hos Marie Gustafsson och hennes man en söndag i slutet av januari. Försäljaren kom från Svenska trygghetslösningar och hade uppmärksammat att det satt skyltar för larmföretaget Verisure på familjens Gustafssons villa i Vingåker. Försäljaren påstod att genom att byta hemmalarm från Verisure till Svenska trygghetslösningar, så skulle familjen kunna spara åtskilliga kronor. 

– Det lät väldigt bra och dessutom smidigt i och med att de lovade att säga upp avtalet med Verisure, säger Marie Gustafsson.

Familjen kände att man var i behov av ett hemlarm, för att kunna känna sig trygga, särskilt eftersom man drabbades av ett bostadsinbrott för några år sedan. Verisure-larmet har fungerat bra, men det är ganska dyrt, ansåg familjen. När så en möjlighet att få ett betydligt billigare larm, som är uppkopplat mot en larmcentral, dök upp så slog man därför till. Avtal tecknades på plats, liksom en fullmakt för att säga upp avtalet med Verisure.

– Allt blir ju dyrare och dyrare, så det är klart man tar chansen att spara pengar, säger Marie Gustafsson.

undefined
En dubbel uppsättning av rörelsedetektorer med kamera sitter i vardagsrummet på villan.

Delar av det nya larmsystemet sattes upp provisoriskt, exempelvis koddosan vid entrédörren, detektorkamera och brandvarnare, intill Verisures motsvarande enheter. Men larmet blev aldrig fullständigt installerat.

Marie Gustafsson visar ett antal ouppackade kartonger som ligger i villan. Dessa ska innehålla komponenter till larmet, plus en låda för den utomhuskamera som beställdes. Vid entrédörren sitter två manöverdosor intill varandra och köket har dubbel uppsättning brandvarnare.

Man blir ju arg på sig själv att man släppte in den där karln. Det lät ju så bra. Jag är grymt besviken, så kan jag på något sätt varna andra så vill jag göra det

Marie Gustafsson

Vingåker

Det som familjen Gustafsson trodde skulle bli en bra affär, där man sparade pengar, visade sig bli en dyr historia.

Ungefär tre veckor efter att försäljaren besökt familjen och inget hade hänt hörde Svenska trygghetslösningar av sig och sa att man inte fått någon uppsägningsblankett för att säga upp avtalet med Verisure.

– Det är fel, sa jag direkt. Vi fyllde i den och undertecknade den på plats, säger Marie Gustafsson som fick till svar från Svenska trygghetslösningar att hon själv skulle bli tvungen att säga upp det gamla larmet. Då ilsknade hon till. 

– Den stora anledningen till att vi sa ja till deras larm var att det skulle ske smidigt, att de skulle ordna med uppsägning av det gamla avtalet. De har inte hållit sitt löfte, säger Marie.

Hon tog därför kontakt med Svenska trygghetslösningar och ville häva avtalet med anledning av att företaget inte hållit avtalet. Men det gick de inte med på. Rätten att ångra sig hade passerat, ansåg Svenska trygghetslösningar.

Flera veckor senare hörde företaget av sig sa att man hittat uppsägningsblanketten. 

– Jag har varit väldigt arg och ringt många samtal och mejlat. Jag har också bett att deras chef ska höra av sig, men det har chefen inte gjort, säger Marie Gustafsson.

undefined
Det sitter en dubbel uppsättning brandvarnare i familjens Gustafssons villa. Den ena fungera inte.

Svenska trygghetslösningar gick till slut med på att avsluta larmtjänsten, det vill säga avgiften för att larmet är uppkopplat mot deras larmcentral. 

Hon hade betalat för larmtjänsten till företaget i sex månader och de erbjöd redan från början tre månaders ersättning.

Men detta var den lilla kostnaden för det nya larmet. Nu sitter Marie Gustafsson och hennes man fast i ett avbetalningsavtal för själva larmprodukterna, ett avtal som Svenska trygghetslösningar vägrar häva, och som kostar dem 531 kronor i månaden.

Avbetalningen på larmprodukterna, som Svenska trygghetslösningar anser vara värda 38 290 kronor, är överlåtet på ett större svenskt kreditbolag.

Nu betalar familjen Gustafsson för två larm, ett Verisure-larm som fungerar och ett Svenska trygghetslösningar-larm som inte fungerar och ligger i sina i kartonger.

undefined
Nu betalar Marie Gustafsson för två larm, ett Verisure-larm som fungerar och ett Svenska trygghetslösningar-larm som inte fungerar och ligger i sina i kartonger. Dessa tänker hon inte öppna, eftersom hon inte vill att Svenska trygghetslösningar ska kunna anklaga henna för att ha använt sakerna.

Marie Gustafsson har anmält företaget till Allmänna reklamationsnämnden i hopp om att få hjälp att få avtalet hävt. Kartongerna tänker hon heller inte öppna.

– Jag vill inte att de ska kunna anklaga mig för att ha använt deras larm på något sätt. Jag vill att de tar tillbaka sina saker och betalar tillbaka det jag har betalat, säger hon.

Samtidigt som hon är arg på Svenska trygghetslösningar så ångrar hon sig att de överhuvudtaget släppte in försäljaren.

– Man blir ju arg på sig själv att man släppte in den där karln. Det lät ju så bra. Jag är grymt besviken, så kan jag på något sätt varna andra så vill jag göra det, säger Marie Gustafsson.

Hon är inte ensam om att ha anmält Svenska trygghetslösningar till ARN. Tidningen har läst och gått igenom ett 50-tal anmälningar mot företaget som gjorts de senaste åren. De flesta är ännu inte avgjorda. 

I anmälningarna hittar vi många likheter, bland annat att produkter satts upp provisoriskt och att en länge period sedan passerar utan att företaget gjort färdigt installationen. När kunderna sedan tröttnat på att inget händer, och velat säga upp avtalet, hävdar Svenska trygghetslösningar att ångertiden har gått ut. 

Det finns också anmälningar till ARN som vittnar om påstridiga försäljare som sålt larm till äldre personer eller personer med bristande svenskkunskaper som inte förstått vad de köpt eller vågat säga nej. 

undefined
Bilden är en genrebild och är inte tagen på någon av de platser som nämns i artikeln.

Några anmälare uppger att dörrförsäljare sagt sig representera dotterbolag till de stora bolagen Verisure och Sector alarm, och att det handlat om en uppgradering av befintliga larmanläggningar. 

I anmälningarna finns också uppgifter om att säljaren inte varit tillräckligt tydlig med att larmprodukterna kostar mellan 30 000 och 40 000 kronor och att kunden försätter sig i ett kreditavtal. Man har heller inte förstått vad man signerat, med hjälp av bank-id, när säljaren bett om det.

Tidningen har ställt ett antal frågor till Svenska trygghetslösningar, som har sitt säte i Malmö, med anledning av kritiken och ARN-anmälningarna. Matz Helmersson, partner och styrelseordförande för bolaget har svarat skriftligt på frågorna och bemöter kritiken.

Ni har uppgett att det inte fanns någon uppsägningsblankett för Marie Gustafssons Verisure-larm, trots att hon fyllde i en sådan på plats. Senare uppgav ni att ni har hittat den, men samtidigt anser ni att ångerrätten gått ut. Varför låter ni inte henne ångra avtalet när det är ni som slarvat?

"Vi beklagar om det har uppstått oklarheter i detta ärende. En uppsägningsblankett inkom inte i tid till vårt kontor, varför vår kundtjänst informerade kunden om att säga upp sitt tidigare avtal på egen hand för att undvika dubbeldebitering. Blanketten inkom därefter till kundtjänst och vidarebefordrades till den tidigare leverantören. Kunden har också kompenserats för den överlappande uppsägningstiden hos tidigare leverantör enligt avtal. Vi hjälper gärna Marie vidare och välkomnar henne att kontakta oss. Gällande ångerrätten: Kunden har alltid rätt att ångra sig inom 14 dagar från det att produkten mottagits. Detta är oberoende av eventuella kontakter med tidigare leverantörer, eftersom ångerrätten gäller vårt avtal och produkt."

Varför ringer ingen chef tillbaka, om en kund önskar att bli kontaktad av ansvarig chef hos er?

"Kunden har i detta fall varit i kontakt med medarbetare som har befogenhet att fatta beslut i ärendet. Vi försöker alltid säkerställa att rätt kompetens hanterar varje enskilt kundärende."

Vi välkomnar konkurrens men anser att kundens behov alltid ska komma först

Matz Helmersson

Svenska trygghetslösningar

Vad ska Marie göra med sina larmprodukter som hon ska betala nästan 40 000 kronor för, men inte kan använda?

"Vi beklagar verkligen om det uppstått problem med installationen. Enligt våra system ska allt fungera som det ska. Vi har försökt nå kunden vid tre tillfällen via telefon och två gånger via sms för att boka en tid för slutförande av installationen. Vi skulle gärna vilja komma i kontakt med kunden för att kunna lösa detta på bästa sätt."

Flera anmälare uppger att delar av era larmprodukter satts upp provisoriskt intill Verisures eller Sector alarms produkter och att ni uppgett att de ska få larmet installerat av en installatör vid ett senare tillfälle. Varför gör ni så?

"Vi installerar alltid våra system med en dubbelmontering, det vill säga parallellt med kundens befintliga larm, för att kunden ska kunna testa vårt system i lugn och ro innan det gamla avslutas. På detta sätt vill vi ge kunden trygghet och möjlighet att jämföra systemen innan ett beslut tas."

Därefter hör flera anmälare ingenting från er, tröttnar och vill häva avtalet. Då hävdar ni att ångertiden passerat. Varför dröjer slutinstallationen i dessa fall?

"Det tillhör våra rutiner att följa upp och slutföra alla installationer. Om det finns kunder som upplever att detta inte har genomförts på rätt sätt tar vi självklart till oss av kritiken och kommer att se över våra rutiner."

Vi är medvetna om att vissa konkurrenter rekommenderar kunder att gå vidare till ARN med färdiga mallar

Matz Helmersson

Svenska trygghetslösningar

Varför hävdar ni att man inte kan ångra när produkten ni säljer inte är mer än provisoriskt installerad? Borde inte ångertiden börja löpa från med det att larmet är färdiginstallerat?

"Ångerrätten gäller från det att kunden mottagit produkten, oavsett om slutmonteringen sker vid ett senare tillfälle. Kunden har efter mottagandet av produkten 14 dagar på sig att nyttja ångerrätten."

Varför tar ni på er att säga upp kundens avtal när exempelvis inte Sector alarm godkänner att någon annan än kunden själv gör detta?

"Vi erbjuder att bistå kunden med uppsägning och vidarebefordra den till tidigare leverantör, vilket är fullt lagligt. Detta är ingenting som en leverantör ensidigt kan välja att neka, vilket även branschorganisationen Säkerhetsbranschen bekräftar."

Hur kommenterar ni uppgifter i ARN-anmälningarna om att era säljare upplevs som påstridiga och svåra att säga nej till?

"Efter säljtillfället kontaktas alla kunder av vår bokningsavdelning som går igenom erbjudandet igen och erbjuder en tid för installation. Teknikern som installerar systemet gör också en genomgång och ger kunden ytterligare möjlighet att ställa frågor och eventuellt avbryta avtalet. Därefter börjar ångerrätten gälla. Vår ambition är att ge kunden många möjligheter att känna efter innan något permanent beslut tas."

undefined
Svenska trygghetslösningar säljer bland annat larm via hembesök från säljare.

Arbetar ni etiskt kring dörrförsäljningen med tanke på att flera äldre personer samt personer med bristande svenskakunskaper blivit påsålda produkter utan att förstå vad de köpt eller signerat?

"Vi har tusentals nöjda kunder och arbetar för att våra avtal alltid ska vara tydliga. Vi anser självklart att ingen ska ingå ett avtal de inte förstår och jobbar kontinuerligt med att säkerställa att informationen är tillgänglig och begriplig för alla."

Hur kommer det sig att flera anmälare uppfattat att era säljare representerar ett dotterbolag till Verisure eller Sector alarm?

"Alla våra representanter bär vår egen företagsprofil och informerar tydligt om att vi erbjuder ett nytt larm och hjälper till att avsluta det gamla."

undefined
Allmänna reklamationsnämnden, har fått många anmälningar mot Svenska trygghetslösningar de senaste åren.

Vad är er kommentar till att ni har ett stort antal ARN-anmälningar mot er? Följer ni ARN:s rekommendationer?

"Vi säljer ett stort antal larm varje månad, varav många kunder redan har larm från en annan leverantör. Vi är medvetna om att vissa konkurrenter rekommenderar kunder att gå vidare till ARN med färdiga mallar. I majoriteten av dessa fall har ARN delat vår uppfattning i ärendet. I de fall ARN rekommenderar en åtgärd från vår sida följer vi självklart det beslutet."

Företrädare för en av era konkurrenter, som fått hjälpa kunder som hamnat i tvist med er, kallar er för ett oseriöst företag. Vad är er kommentar till det?

"Vi fokuserar på att erbjuda våra kunder ett tryggt alternativ. Att vissa aktörer sänker priset markant först när en uppsägning kommer in tycker vi väcker frågor. Vi välkomnar konkurrens men anser att kundens behov alltid ska komma först."