Varning! Rätten får oss att trilla av stolenVarning! Rätten får oss att trilla av stolen

Varning! Rätten får oss att trilla av stolen

Hälleforsnäs
Lästid cirka 4 min

När kockens cv läggs fram för Kurirens krogrecensent fattar hon varför allt smakar extra bra på Bruksrestaurangen.
Frågan är om det ens kommer gå att få bord i sommar?

En rektangulär lokal med plottrig inredning, både låga större bord i mitten och några högre barbord vid fönstren. Gästen beställer själv över disk.

Vad vill det här stället identifiera sig som, egentligen? Är det en krog, trots att den bara har öppet dagtid, eller ett fikaställe? Om inte mitt sällskap hade insisterat på att vi skulle äta här så hade jag nog vänt i dörren.

Men så fastnar jag med blicken i menyerna på väggen. Här finns en hel del publikfriande rätter som Ceasarsallad och hamburgare. Men det som står ut är att man pushar för lokala råvaror.

Ingredienser som ost från Jürss mejeri, kött från Herrgölet, must från Smakgården, glass från Grinda gårdsglass lyser stolt med sin närvaro. Till och med löjrommen är semi-lokal: från Mälaren i stället för Kalix.

En varning nu.

Första förrätten får oss nästan att trilla av stolen. Lätt friterad kronärtskocka med parmesancréme att dippa i är så god i hela sin komposition att klassiker som Toast Skagen gärna får stå åt sidan.

En carpaccio på nötinnanlår.
En carpaccio på nötinnanlår.

Det fortsätter lika bra med en carpaccio på nötinnanlår. Inte helt vanligt förekommande på krogar som inte har rakt igenom italiensk mat, kul!

Köttskivorna är toppade med rostad lök, picklad rödlök, kapris, aioli och pricken över i:et – riven ost från Jürss mejeri. Texturer och smaker rimmar helt perfekt!

Brukets klassiker, en hamburgare på lokalproducerad nötfärs från Herrgölets gård här i Sörmland, är inbäddad i rostat bröd från egna bageriet som ligger på krypavstånd bort. Däremellan finns också bacon och ost från Jürss, samt en tomatmarmelad.

Tyvärr tar sötman från den senare över lite, som vore den huvudrollsinnehavare som inte lät birollerna få skina på scenen.

Burgare på lokalproducerat nötfärs.
Burgare på lokalproducerat nötfärs.

Det är synd för egentligen är det en ypperligt fin burgare. Kanske skulle vi ha beställt eldostvarianten (också Jürss) som är en lika stor publikfavorit men … den har också samma söta marmeladelement får vi reda på. Lite mer balans i smakbilden hade gjort burgaren rättvisa.

Nu till måltidens absoluta höjdpunkt: Schnitzeln.

Vi befinner oss mitt i kulmen av en galen schnitzelhajp. Jag ser rätten överallt på trendiga krogar i landet och det här har pågått i ett par år.

Den panerade köttbitens segertåg i Skandinavien började på restaurang Barr i Köpenhamn, systerkrog till Noma som ju utnämnts till världens bästa krog hela fem gånger, enligt prestigelistan World’s 50 Best Restaurants (Guide Michelins största konkurrent).

Stället öppnade 2017 med en schnitzel som signaturrätt och sedan dess: boom! Nyligen öppnade till och med en renodlad schnitzelkrog i Stockholm.

Den stereotypa sinnebilden av schnitzel stavas wienerschnitzel, en jättebit bankad gris med fluffig och tunn panering. Men det finns flera olika skolor i schnitzelvärlden och Bruksrestaurangen är mer av italienskt snitt, som en italiensk Cotoletta Milanese – gjord på kalv och med mer rustik panering.

Schnitzeln – höjdpunkten.

Vi befinner oss mitt i en galen schnitzelhajp

Anna Norström

Krogrecensent

Ovanpå köttbiten här tronar ett kapris- och ansjovissmör och rödvinsåsen är sådär djup på ett sätt som den bara är om alla beståndsdelar är gjorda från grunden. Rätten har, trots sin enkelhet, det där lilla extra. Det går nästan inte att sätta fingret på, men jag börjar ana att vi har med en riktig proffskock att göra.

Så jag ringer honom, Axel Johnsson, och nu börjar bitarna falla på plats. Han berättar hur han praktiserat på (nämnda) Noma men även kända ställen som The Fat Duck i London och Alinea i Chicago, ställen som matnördar säljer sin egen farmor för att få äta på.

Alex har även jobbat både på Ishotellet i Jukkasjärvi och Hotell Borgholm på Öland (under den tiden då superkocken Karin Fransson drev det) samt drivit krogen på Sparreholms slott.

Inte konstigt att maten är så vällagad på Bruksrestaurangen. Jag längtar redan tillbaka.

Nästa besök blir under sommarens peak under andra och tredje veckan i juli när det är kvällsöppet och man kan sitta ute på baksidan i den karga miljön med brukets gamla reningsverk som kuliss.

Ett tips till er dock: boka nu, bums! Jag har känslan av att foodisar från diverse kranskommuner snart kommer sniffa fram hur bra det här stället är.

BETYG

Bruksrestaurangen

Gjutmästarbacken 1, Hälleforsnäs. 

Klientel: Väldigt mixat. 

Miljö: Brukets gamla mäss med lite Landstinget-vibb.

Missa inte: Att testa så mycket som möjligt.

Mest populärt på menyn: Hamburgare och eldostburgare.

Noterat: Rödvinet skulle nog må bättre av att få bo i en vinkyl då det serveras aningen varmt – även om mängden är generös.

Prisläge: Cirka 1500 kronor för 3-rätters för två personer med två glas vin.

Bonus 1: Pingisbord! Ett perfekt tidsfördriv för barn som inte orkar sitta still.

Bonus 2: Alldeles utmärkta Jürss mejeris produktion sker i samma hus och i deras butik kan man köpa med ostar, som den i särklass godaste blåosten Sörmlands Ädel och granbarksosten som med fördel gratineras likt den franska förlagan – alposten Mont d'Or.

Notera: Kvällsöppet mellan vecka 26 och 32.

Betyg: 4,5 av 5. 

Anna Norström, Katrineholms-Kurirens krogrecensent.
Anna Norström, Katrineholms-Kurirens krogrecensent.