Gäster flygs in till restaurangen – i helikopterGäster flygs in till restaurangen – i helikopter

Gäster flygs in till restaurangen – i helikopter

Södermanlands län
Lästid cirka 4 min

Entrécôte, hamburgare och råbiff.
Nötkött från egna gården är restaurang Magdakullans ryggrad.
Men varför kommer så många gäster hit i helikopter? Det undrar vår krogrecensent och haffar köttkniven.

Vegetarian eller vegan? Inte jag! Jag identifierar mig som kvalitarian.

Vi vill äta mat som är lagad på lokala, helst ekologiska råvaror, odlade i friska jordar. Därför har Magdakullan stått högt upp på min lista av ställen jag vill testa.

Ägarna bakom Magda Säteri driver ett ekologiskt lantbruk med urgulliga kossor av rasen Rödkulla, en gammelsvensk lantras. På hemsidan finns deras vision med lantbruket uppskriven, liksom en rubrik om djurhållning.

Den här typen av transparens bådar gott. Förhoppningsvis kan den ha en folkbildande effekt, som att få folk att tänka till en extra gång och skippa storköpets brasilianska oxfilé på extrapris. För det är inte helt otänkbart att den kommer från världens största (skandalomsusade) köttföretag, JBS, som avskogat regnskog i Amazonas för att få mer mark till boskap.

Tanken känns helt världsfrånvänd när vi kör genom säteriets marker. Ett gäng ankor välkomnar när vi parkerat.

Bjud-oliver och crème brûlée, som smakar precis som den ska.
Bjud-oliver och crème brûlée, som smakar precis som den ska.

Restaurangen är öppen med full meny fredag och lördag kväll. En skål bjud-oliver landar på bordet medan vi väljer våra rätter. Tyvärr är den enda gröna förrätten, sparris från Mylla, slut för kvällen. Nu, med säsongen förbi, är den utbytt mot caprese på mozzarella som tyvärr inte är svensk. Hellre hade man önskat att osten kom från närliggande Öja gård.

Men det är klart, här ska man äta kött.

Råbiffen är fint malen, ett skolboksexempel. Den är inte färdigmixat som på franskt vis utan gäster duttar själv ihop sina tuggor (enligt svensk råbiffstradition) med kapris, senap, rödbetor och en klick majonnäs samt en äggula. I sin helhet är anrättningen en fullträff.

Husets röda, en Montepulciano från Abruzzo i Italien är visserligen ekologiskt och billigt (95 kronor), men ger ingen riktig smaksensation. Vinet lär ha funnits på Systembolaget i trettio år, men det hade varit roligare om man valt något från en mindre, hantverksmässig producent.

Entrecôte serveras perfekt medium rare.
Entrecôte serveras perfekt medium rare.

Entrecôte serveras perfekt medium rare. Som tillbehör: både rödvinsås och en liten bytta med bearnaise som jag antar är till för att doppa pommesen i. Några tomater är gömda under köttbiten – varför? Såserna saknar det där djupet som bara en väl nedkokad sås har och det hade räckt med en. Men i sin helhet är rätten god och köttbiten, tallrikens huvudpjäs, väger upp.

Hamburgaren är en storsäljare, enligt servisen. Med det fina köttet som Magda säteri har så vore det att ge burgaren mer rättvisa i ett stereotypt format, inte smashad (vilket är alldeles för vanligt på krogar i våra trakter – jag hävdar bestämt att smashburgare bara hör hemma i foodtrucks och kiosker).

Burgaren, inte idealisk när den är smashad.
Burgaren, inte idealisk när den är smashad.

Som fisk lovas gös från Hjälmaren, men fiskaren har en paus i leveransen fram till augusti. Så nu är det fjällröding på menyn. Vi behöver fler yrkesfiskare i Södermanland, helt klart!

Till dessert blir det crème brûlée och den smakar precis som den ska: en len pudding med knäckig yta. Efter senaste menybytet har man satt upp Pavlova, en ljuvlig marängtårta med grädde och jordgubbar som fått sitt namn efter balettdansösen Anna Pavlova. Den har potential att bli sommarens storsäljare.

Slutligen, Magdakullan har en riktig usp. Förutom att välkomna bilburna gäster så är man kanske landets mest helikoptervänliga restaurang. Typ varannan vecka kommer gäster inflygandes. Detta beror på att gårdens lantbrukare Christer Nordqvist har ett förflutet inom Flygvapnet och att det finns bra möjligheter för att landa med ett flygfordon här. Något som tydligen inte är så vanligt hos krogar. När jag ringer till restaurangen så berättar Christer att många piloter flyger in från Västerås, som via luftvägen bara är en kvart bort.

Så, alla helikopterägare där ute! Här är er nya stammiskrog.

BETYG

Magdakullan

Magda Säteri, Västra Näshulta

Klientel: En blandad kompott, men extra uppskattat av barnfamiljer.

Miljö: Lantligt och inbjudande. Kan lätt leda till sök på Hemnet av gårdar till salu i trakten.

Kuriosa: Magdakullan är en ordlek med gårdsnamnet Magda och ko-rasen Rödkulla.

Missa inte: Råbiffen.

Dryckesutbud: Helt okej. Även om 155 kronor för en vanlig rom och cola känns lite väl dyrt för ett glas med två komponenter. Men däremot kostar husets vin 95 kronor.

Prisläge: Cirka 1500 kronor för 3-rätters för två personer med två glas vin.

Bonus 1: Gungor med långt sving och ankor att titta på för barn som inte vill sitta stilla en hel middag.

Bonus 2: Gårdsbutiken med korvar och andra styckdetaljer att köpa med hem.

Notera: Boka bord!

Betyg: 4.