• Victoria Borg älskar att träna, gärna flera gånger om dagen. Foto: Ronny Falck
  • Här tränas benmusklerna med hjälp av ett gummiband. Foto: Ronny Falck
  • En löptur på Vingåkers gator.
1/

Victoria Borg är bäst i det långa loppet

Sport
annons

Att få till ett möte med Victoria Borg var inte svårt, men att få henne att sitta still och svara på frågor i 40 minuter var en större prestation. Här är en tjej som har så mycket överskottsenergi att ett maratonlopp är för kort för henne.

37-åriga Victoria Borg tillhör den där kategorin människor som inte bara är envisa och nyfikna utan hon ger sig fasiken på att också klara av den ena utmaningen efter den andra. Senast sprang hon ett ultramaraton, på över 80 kilometer, i Stockholm och inom en snar framtid väntar det en utmaning i Schweiz där 78 kilometers löpning i alperna står på programmet.

Varför då?

– För att jag kan, kommer svaret blixtsnabbt, det märks att hon har fått frågan förut.

Vad är det som är så speciellt med Schweizloppet jämfört med 80 km i Stockholm?

– Stockholm var en fantastisk bana som vi sprang en gång. Men Schweiz, jag har gjort loppet två gånger tidigare, har fantastisk natur och efter att man sprungit ungefär fyra mil, ett maratonlopp, kommer det en backe som det tar en timme och en kvart att gå uppför. Det går inte att springa, den är för brant för det.

Framför mig på gymmet i den gamla bowlinghallen i Vingåker sitter det en smal tjej som i väntan på att jag ska dyka upp klockan 16, har hunnit med att springa 30 kilometer och cyklat i två timmar. Ändå kom hon för tidigt till gymmet och passade på att springa ytterligare en mil på löpbandet innan jag kom...

Du måste ha hört många gånger att du är lite knäpp?

– Ja, det kan du lita på. Men folk får tycka vad de vill. Jag har väl någon bokstavskombination som gör att jag är en ovanligt rastlös person. Jag måste göra av med min energi någonstans, annars blir jag odräglig, skrattar Victoria.

Har du tränat hela ditt liv?

– Nej, jag flyttade hit till Vingåker 2004 och började springa lite lätt, men det var skittråkigt. Då beslutade jag mig för att göra något roligt av det. Så i mars 2005 anmälde jag mig till Stockholm maraton och några månader senare sprang jag det på fem timmar.

Därmed var det första steget taget till att börja löpa på allvar. 4,2 mil på Stockholms gator avskräckte inte Victoria från löpandet, tvärtom.

– Det var då jag började fundera på hur långt jag egentligen kunde springa. Var går gränsen? Var finns mitt stopp, frågade jag mig.

Det är väl där någonstans Victoria befinner sig just nu. Nu vet hon att hon klarar av 80 km i Stockholm och hon vet även att hon klarar 78 km i Alperna.

Vad är det längsta du har sprungit?

– Jag sprang ett 24-timmarslopp, då hann jag med 160 km.

Ska du springa KK-Joggen?

– Jag vet inte, det känns lite kort, men det är klart att jag skulle kunna springa alla distanserna, funderar hon.

Eller också skulle du kunna cykla in från Vingåker, springa KK-joggen och cykla tillbaka till Vingåker. Då blir det lite som ett triathlon.

– Ja, men ingen simning. Fast då får jag väl stanna på vägen hem och simma en sväng i Viren, säger Victoria och får det på fullt allvar att låta som att det faktiskt vore ett alternativ.

Just det där med simningen är egentligen det enda som har hindrat henne från att prova triathlon. Cykla kan hon och springa är hon bevisligen riktigt bra på, men simningen är ett sorgebarn.

– Jag skulle vilja lära mig att simma tekniskt riktigt och jag funderar på att gå någon kurs. För jag vill inte ställa upp i en tävling och känna att jag inte behärskar grenen. Man kan ju inte simma bröstsim på Hawaii, det är jag för stolt för, säger Victoria Borg allvarligt.

40 minuter har passerat och för mig känns det som en behaglig liten stund där vi har pratat och haft trevligt. När jag föreslår att vi går ut och knäpper några bilder på henne springande i parken, då skiner hon upp. Äntligen får hon börja röra på sig igen efter att helt omotiverat ha slösat bort 40 minuter på en lat journalist när hon lika gärna hade kunnat springa en mil...

5 snabba

TV-serier Film

Hemmakväll Fest

Chips Gurkstavar

Storstad Badstrand

Fisk Kött

Läs mer om dessa ämnen

Victoria Borg
annons

Mest delat denna vecka