Mikael Folkesson framför datorn med alla uppgifter som klovarna behöver för att få rätt höjd på ställningen och framför allt lasta rätt antal kilo på stången. Foto:

Världens bästa klovare får inte gå och skrota

Styrkelyft

Nästa år har Katrineholms atletklubb ombetts att vara klovare på senior-VM. I helgen skiftar de vikter under DM i Duveholmshallen – och lyfter mest av alla.

Distriktsmästerskapet är för lyftare från Uppland, Stockholm och Sörmland och lockar 150 deltagare. Det blir många ton skrot som lättare från mark och racks – med utstående vener och vrål, som hemmalyftaren Susanne Lundmark säger.

Men mest av allt lyfter klovarna – alltså funktionärerna som ser det till det är rätt höjd på ställningen vid knäböj, att lasta vikterna så att deltagarna får rätt antal kilo på stången.

Mikael Folkesson är klovarchef för gänget på fem personer som är så skickliga att de får betydligt större uppdrag än DM.

— I september var vi i Sundsvall och klovade på veteran-VM, säger Mikael Folkesson.

Då, till skillnad från i helgen, hann han lyfta själv också och det slutade med ett brons i masterklassen 40–49 år.

— Det var stort båda grejerna, både att klova och ta brons, bakom en tjeck som tog guld och en rumän på silverplats.

Totalt lyfte Mikael Folkesson 812 kilo.

— På ett VM handlar det om att gå på säkerhet. Hade jag chansat hade det kunnat bli några kilo till, men också många färre om jag missat.

Just säkerheten kring lyftarna är en av klovarnas uppgifter. Vid knäböj ställer sig Mikael Folkesson bakom lyftaren och två med händerna i stångens närhet beredda att blixtsnabbt ingripa om något skulle gå fel.

— Ser jag den minsta tendens föregår jag domarna och avbryter lyftet, säger Mikael Folkesson.

Han och hans gäng är berömt för sin skicklighet.

— Det gäller att tänka till, vara förberedd och strukturerad. Alla har sin uppgift att sköta

Till sin hjälp har de en dator intill med vad nästa lyftare har begärt för höjd på ställningen och vilken vikt. Allt går i en rasande takt.

— Det är just det vi är så duktiga på. Att minska tiden mellan lyftarna. Normalt på en tävling räknar man med en minut. Vi har halverat den tiden, säger Mikael Folkesson.

Katrineholms atletklubbs klovare har skaffat sig så gott rykte att klubben fått frågan om att sköta uppgiften i samband med senior-VM i Halmstad om ett år.

— Det är klart att vi gör det, lovar Mikael Folkesson.

Klovarna Joakim Wång, Conny Blomgren, Jimmy Werner, Mikael Folkesson och Robert Blom ser till att det går undan mellan lyftarna i styrkelyfts-DM i Duveholmshallen.

Atletgängets popularitet handlar inte bara om att de är så skickliga på att klova. De lever sig in i tävlingen också genom att pusha och peppa alla lyftarna när den där sista centimetern fattas och musklerna skriker av smärta för att de ska klara lyftet och få godkänt av domarna.

Kanske, kanske att arrangörsklubbens första medalj genom Stella Svenssons brons i damseniorernas +84 kilo var en del av klovarnas peppning när hon gick fram till stången och klarade 150 kilo i sista marklyftet.

Hon hade dock hunnit lämna hallen före prisutdelningen, men för klovarna blir det två långa dagar.

— Jag kom klockan sex på lördagsmorgonen för att förberedda och hoppas kunna åka hem vid niotioden på kvällen. Sedan är det ett nästan lika långt pass på söndagen.

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholm