Att fälttävlan är en farlig sport bevisades i inledningen av lördagens terräng. Som sjunde ryttare i startfältet så slutade meriterade Anna Hassös ritt vid det sjunde hindret.

Då hade Anna Freskgård, som tävlar för Strömsholm, redan ridit klart, medan William stod och väntade vid startgrinden.

– Det var fruktansvärt. Inte väntan men mer att det var vår kompis som gått omkull. Hon har redan haft två riktiga vurpor i sitt liv, brutit ryggen och brutit bäckenet, så först när de sa att hon var medvetslös så tänkte jag "jag stryker mig", men när hon piggnade till så tänkte jag "då kör vi".

Artikelbild

| Anna Hassö har just gått omkull med Poynstown Clover. Det blev ett 40 minuters avbrott på tävlingen.

William låg ganska långt ned i resultatlistan efter torsdagens dressyr och fredagens hoppning, men eftersom det här var första tävlingen med egna Quireboy efter hästens svåra fästingsjukdom så var placeringen egentligen inte så viktig.

– Jag valde att inte gasa på i terrängen. Jag ville få ergonomiska språng. Jag ville att han skulle vara positiv och det var han. Han drog till och med mot hindren, säger William och ler.

Svetten rinner av honom. Solen har gassat i tre dagar och både djur och människor börjar bli lite trötta. William har fortfarande en ritt kvar, med 11-åringen Axfield i den tvåstjärniga klassen, så medan intervjun pågår i det temporära stallet gör han sig i ordning för att sitta upp igen.

Efter 35,9 straffpoäng i dressyren, tre nedslag i hoppningen och så 20 straffpoäng i terrängen slutade han på 23:e plats. Den här gången slog han sambon Anna, som blev 27:a (35,6 i straffpoäng på dressyren och så ett nedslag i hoppningen).

Artikelbild

| William ser till att Axfield får rätt broddar på sina hovar inför terrängritten. Med honom slutade William så småningom på en 29:e plats efter 20,8 straffpoäng i terrängen.

Anna låg dock på en trettonde plats med Techno innan avslutningsdisciplinen och brukar rida nolla i terrängen. Men inte den här gången. Vid det nionde hindret, precis där Hassö skulle gå omkull en stund senare och få hästen över sig, fick Anna en förbiridning.

– Jag är både nöjd och besviken. Jag tyckte han var väldigt fin på alltihopa, sen blev det lite svajigt på banken, han var lite oklar vad han skulle ta tag i. Jag stängde högersidan, men då sprang han ut på vänster sida.

Artikelbild

| Anna Fresgård kände inte av sin skadade axel i terrängritten, mer då i dressyren. – Man måste ju räta på ryggen där och dra tilbaka axlarna, säger hon.

Var det svårt det hindret? Det var många ekipage som hade en del problem där.

– Det var svårt, det är klart att man är besviken men jag är mer tacksam att han väjde ut än att det gick illa som för Anna Hassö. Och vi hade bara en miss så det är okej. Det är skönt att vara tillbaka, säger hon.

Artikelbild

| Första internationella fäöttävlansstarten för Anna Freskgård. På bilden med Touch, nu ska hon starta Fly Away.

Med Strömsholmsdagarna i bagaget siktar nu samboparet på den polska fyrstjärniga tävlingen i Strzegom om några veckor. Då kommer Anna lufta förstahästen Fly Away.

Vann den trestjärniga klassen gjorde det danska ekipaget Irene Mia Hastrup på Shjabrina. Lina Forsberg var bästa svenska på tredje plats. Hon red valacken Caloj.