‒Just nu är jag ganska trött och besviken. Bronsmatchen mot danskorna var ju så jämn. Jag tyckte att vi hade övertaget, men blev för nervösa vid deras korg, sa Eskilstunatjejen Elin Strand som gjorde debut i seniorlandslaget.

Det var inte bara i OS som Norge var starkare än Sverige i medaljligan. Det upprepades i Duveholmshallen där Sverige, Norge, Finland och Danmark gjorde upp i nordiska mästerskapen. Det svenska damlagets finalchansen försvann efter förlusterna mot titelförsvarande Norge och Finland. Sedan blev det seger med matchens enda mål mot Danmark – som de svenska tjejerna fick möta igen i söndagens bronsmatch i nordiska mästerskapen.

Det blev en precis lika jämn medaljmatch i en av de tuffaste sporterna som finns. Nästan alla grepp är tillåtna när det handlar om att göra mål – på tre meters djup. Det gjorde också synliga avtryck på alla spelare vars kroppar var täckta av blåmärken efter tjuvnyp och smällar, och skrapsår från bottenkontakt.

Danmark tog ledningen efter en mållös första halvlek och bara 2,36 minuter återstod när Louise Normark lyckades kvittera. Det krävdes förlängning för att skilja lagen.

‒Nu har vi inte bråttom, men jag vill att backarna ska stöta och att vi ligger i anfall. Danskorna är ännu tröttare än vi, sa förbundskaptenen och katrineholmaren Mats Gunnarsson inför avgörandet.

Men taktiken lyckades inte. Redan efter 2,24 minuter satte danskorna bronsmålet.

‒Det var lite slarvigt, men jag är ändå nöjd med vad tjejerna presterat, sammanfattade Mats Gunnarsson.

‒Vi har många mästerskapsdebutanter som nu fick chansen. För trots allt innebär NM ett mellanår och vi ställde upp utan ordinarie startsexa. Nu har vi ett och ett halvt år på oss att förbereda oss inför VM i Österrike i augusti 2019, sa Mats Gunnarsson.

Norge försvarade guldet efter 2–0-segern mot Finland i finalen.

Även de svenska herrarna gick miste om medalj efter förlust med 1–2 i bronsmatchen mot Finland. Danmark tog guldet efter att ha gjort finalens enda mål mot Norge.